Philadelphia: Bağımsızlık, aşk, sanat ve tarihin şehri

New Orleans: Tennessee Williams’ın tramvaylı şehri…
02/12/2015
New York gezi notlarım…
04/03/2016
New Orleans: Tennessee Williams’ın tramvaylı şehri…
02/12/2015
New York gezi notlarım…
04/03/2016

Amerika Gezim – Bölüm 7 – Philadelphia

Dilek Hamutçu Baykal yazdı…

Sabahın erken saatinde vardığım Philadelphia Havaalanından şehir merkezine trenle geldim. Çantamı otelime bırakıp, hemen gezime başladım. Philadephia, Amerikalılar için önemli bir şehir. William Penn tarafından 1701 yılında kurulmuş ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkenti olmuş. “Declaration of Independence” diye adlandırılan Bağımsızlık Bildirgesi de burada imzalanmış. Independence Visitor Center ilk durağımdı. Buradan hem bilgi ve harita edinebilir, hem de tur biletleri alabilirsiniz.

image1

Independence Visitor Center

Yaz aylarında 15 dakikada bir buradan hareket eden ve şehir merkezindeki gezmeye görmeye değer 22 durağa uğrayan Phlash adında bir otobüs ring servisi var. Gün içinde dilediğiniz durakta, dilediğiniz kadar inip binebileceğiniz bu otobüse 6 dolar ödedim. Bir de ertesi gün Amish’lerin yaşadıkları yeri ziyaret etmek istediğim için o bölgeye bir tur bileti aldım. 150 dolar civarında ödedim ama her kuruşuna değdi.

Aşağıda Independence Visitor Centre’ın hemen karşısındaki Liberty Bell Center’ı görüyorsunuz.

Liberty Bell Center

Liberty Bell Center

Aslında bu bölge Independence Mall (Bağımsızlık Bölgesi) olarak adlandırılmış. Amerikan tarihi ilginizi çekiyorsa buradaki binaları ziyaret edebilir, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Kongre Binası, Bağımsızlık Sarayı, Eski Belediye Binası, Ulusal Anayasa Merkezi, Philadelphia Borsa Binası gibi binalar var burada… Açıkcası, ben sadece dışardan seyrettim.

Burası Liberty Bell Center (Özgürlük Çanı Merkezi)…

Liberty Bell Center

Liberty Bell Center

Saat 09:00’dan 17:00’ye kadar açık olan bu binaya ücretsiz olarak girebiliyorsunuz ancak girişte kısa süreli bir güvenlik araması var. Meşhur çanı görmeden önce yapılışını, ABD’nin doğuşuna tanıklık edişini, köleliğe karşıtlığını,  insan haklarına sembollük edişini anlatan sergiyi gezebilir, 10 dakika süren videoyu izleyebilirsiniz.

Liberty Bell

Liberty Bell

Liberty Bell (Özgürlük Çanı) Amerikalılar için devrimin, bir milletin doğuşunun ve bütün insanlığın özgürlüğünü temsil eden çok önemli bir sembol.

Karşınızda meşhur çan… Aklınızdan geçenleri merak ediyorum…

Liberty Bell

Liberty Bell

Yıllar önce kardeşim bir seyahat dönüşü bana küçük bir modelini getirmişti bu çanın  – çan kolleksiyonu yapıyorum da :) Dedim ki herhalde yolda kırıldı, meğerse değilmiş, görünce daha iyi anladım :)

Bu çan 1751 yılında Pensilvanya eyaletinin 50. kuruluş yılı için Londra’ya ısmarlanmış. Nathan Levy adlı bir yahudi tüccarın sahip olduğu Myrtilla  Gemisi ile Atlantik Okyanusu’nu geçmiş. 943 kilo ağırlığındaki çanın üzerine İncil’den bir alıntı kazınmış:

Proclaim Liberty throughout all the Land unto all the Inhabitants thereof.’

Lİberty Bell

Günlerce otobüslerde yolculuk etmiş, yorgun ama mutlu ben :)

Çan, bakır ve teneke ağırlıklı, gümüş, altın, çinko, arsenik ve kurşun karışımından yapılmış. Kırıkla ilgili çeşitli söylentiler var. Bir rivayete göre gelişinden hemen sonra 1752 yılında test için ilk çalındığında çatlamış, defalarca tamir edilmesine rağmen tam olarak onarılamamış.

Orjinal ismi ‘State House Bell’ olan Özgürlük Çanı, 1830’lu yıllara kadar kullanıldıktan sonra kölelik karşıt hareketine sembollük edince ismi de değişmiş. 1777 yılında İngilizlerin eyalete saldırısı sırasında İngilizler tarafından eritilip topa dönüştürülür korkusuyla bir kiliseye saklanmış. Çan korumalar eşliğinde ülke içinde dolaştırılmış. 22 Şubat’ta, yani George Washington’un doğum gününde ve 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında kullanılmış. 1976 yılında, şu andaki yerine yerleştirilmiş ve Amerikanın 200. yıl kutlamaları için hazırlık yapılmış. Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçisi varmış, bilginize…

Independence Square’de bulunan Independence Hall, 1753 yılında yapılmış ve UNESCO Dünya Miraslaı listesinde yer alıyor. Burası Amerika Birleşik Devletleri Özgürlük Bildirgesinin ve ülkenin kuruluşunun tartışıldığı ve kabul edildiği yer.

Binanın içini görmek isteyenler 15 dakikalık  rehberli tura katılabilir.

Independence Hall

Independence Hall

Burası ise Benjamin Franklin’in kendisi için yaptırdığı günümüzde Franklin Court diye adlandırılan geçit.

Franklin Court

Franklin Court

1763 ve 1786 yılları arasında, 10 odalı ve 3 katlı olarak tuğladan yapılmış bu bina şu anda müze olarak hizmet vermekte. Bina 1812 yılında Franklin’in torunları tarafından yıkılmış ama daha sonra tekrar restore edilmiş. Bir sürü yeteneğinin arasında, Franklin ülkenin ilk postane müdürü ve matbaacısı olarak da biliniyor.

Bu komplekste bir postane ve gazete ofisi de bulunuyor. Müzedeki sergide, iyi bir devlet adamı, diplomat, mucit ve liderlik yönüyle öne çıkan Benjamin Franklin’in hayat hikayesi de anlatılmış. Ayrıca yaptığı icatların da sergilendiği bir bölüm var: Franklin sobası, katlanabilir kütüphane sandalyesi, seyyar merdiven gibi…

Benjamin Franklin Museum

Benjamin Franklin Museum

Burası da müzenin hediyelik eşya dükkanından bir köşe.

“Asla ne iyi bir savaş vardı, ne de kötü bir barış”

“Bir sırrı üç kişi saklayabilir elbette ama ancak diğer ikisi ölüyse”

“Erken yatıp erken kalkmak insanı sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar”

Benjamin Franklin Museum Souvenirs

Benjamin Franklin Museum Souvenirs

Eski Şehir ya da diğer söylenişiyle Independence National Historical Park, Amerika’nın en tarihi ve en önemli yerlerinin başında geliyor. Bu müze de bu bölgenin bir parçası.

National Liberty Museum

National Liberty Museum

1931 ve 1935 yılları arasında yapılmış bu klasik bina ise The Old Federal Reserve Bank.

The Old Federal Reserve Bank

The Old Federal Reserve Bank

Carpenters’ Hall, 1724 yılında kurulmuş olan Carpenters şirketine ait bir bina. 1770 ile 1773 yılları arasında Robert Smith tarafından tasarlanarak  yapılmış bu yere arkadaşı Benjamin Franklin kütüphanesini taşımış ve Amerika’nın ilk ödünç kitap veren kütüphanesi olmuş.

İlk kongre burada düzenlenmiş, koloniler arasındaki köle ticaretine son veren imza burada atılmış, toplantı salonu savaş sırasında hem Amerikalı hem de İngiliz askerler için hastane olarak hizmet vermiş. Ayrıca, ABD’nin ilk ve ikinci bankası olarak kullanılmış.

Carpenters’ Hall

Carpenters’ Hall

Binayı ücretsiz olarak gezebilir ve burayı her yıl ziyaret eden 150.000 turistten biri olabilirsiniz. Bu arada şirket hala burayı toplantılar için kullanıyormuş.

The Signer Anıtı yine bu bölgenin bir parçası. Bu heykel, Amerikanın özgürlüğü için hayatlarını kaybetmiş insanların anısına yapılmış. Hem ülkenin kuruluşunda, hem de bağımsızlığın ilan edilişine imza atmış kişilerden biri olan Pensilvanya’lı George Clymer ise bu heykelin esin kaynağı olmuş.

The Signer Anıtı

The Signer Anıtı

Öğle saatlerine kadar eski şehirde tarih içinde gezdikten sonra, sırada Philly Phlash ile şehri dolaşmak var. İlk durak Love Park.

1965 yılında yapılmış olan bu parka 1969 yılında bir de fıskiyeli havuz eklenmiş.

Love Park

Love Park

Love Heykeli, Robert Indiana tarafından yapılmış ve 1976 yılında ABD nin 200. doğum günü kutlamalarının bir parçası olarak sergilenmiş. 1978 yılında kaldırılmış ancak hasretine dayanılamayarak tekrar satın alınarak kalıcı olarak buraya yerleştirilmiş.

Love Heykeli

Love Heykeli

İkinci durak Rodin Müzesi. Giriş ücretsiz ama isterseniz bağış yapabiliyorsunuz.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Bu müze, Paris’teki Rodin Müzesi haricindeki en zengin kolleksiyona sahipmiş.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Müze ilk olarak 1929 yılında açılmış fakat daha sonra 3 yıllığına kapatılarak 9 milyon dolar harcanarak eski ihtişamına kavuşturulmuş. Kapılarını 12 Temmuz 2012 yılında tekrar açmış ve iyi ki de açmış, bayıldım binaya da, eserlere de.

Müze şehre sinema sahibi zengin bir işadamının hediyesiymiş. Jules Mastbaum, 1923 yılında müze kurmak amacıyla Rodin eserlerini toplamaya başlamış. Birbirinden güzel bronz heykeller, alçı çalışmalar, karakalem eserler, baskılar, mektuplar ve kitaplar biriktirmiş. Binayı da Fransız mimarlara tasarlatmış ve hazırlıkları yapmış ama rüyasının hayata geçtiğini görememiş.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Paylaşmak ister misiniz?

1 Comment

  1. Mrs Nancy dedi ki:

    Eger vize yurtdisina seyahat dört yil gerekir mi?
    seyahat etmek, ögrenci vizesi gerekiyor?

    visaagency040@gmail.com vize ile daha fazla devam etmek: Eger vize gerekiyorsa lütfen bu bizim agencemail araciligiyla artik bize geri almak. Eger nazik nazik simdi bizim e-posta ile iletisime deniz üzerinde seyahat etmek vize ariyordum var now.If Bu e-postayi temas deniz üzerinde seyahat etmek vize ariyordum var week.If vize sadece ikisinin bir dönemde çikacak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir