Arabayla İstanbul’dan Girit Adası’na yolculuk

Boston çevresinde gezilecek yerler: Salem, Plymouth & Provincetown
30/10/2016
Arabayla İstanbul’dan Girit Adası’na: İlk mola Atina…
17/02/2017
Boston çevresinde gezilecek yerler: Salem, Plymouth & Provincetown
30/10/2016
Arabayla İstanbul’dan Girit Adası’na: İlk mola Atina…
17/02/2017

10 günlük yurtdışı yaz tatili: Atina & Girit Adası

Biz yıllardır Girit Adası’na gitmek istiyorduk ama aktarmalı uçuş seçenekleri çekici gelmediği için hep erteliyorduk. Sonunda, “Haydi atlayalım arabamıza, öyle gidelim!” dedik ve aşağıda gördüğünüz rotayı takip eden macerayı gerçekleştirdik.

İstanbul – Atina © Google maps

Gidiş rotası: İstanbul – Atina – Pire Limanı – (Chania) Hanya, Girit

Dönüş rotası: Heraklion, Girit – Pire Limanı – Atina – İstanbul

Girit Adası Feribot yolculuğu tek yön 10 saat © Google maps

Girit içinde gezdiğimiz yerler:

Chania – Rethymno – Heraklion & Knossos Antik Şehir – Ag. Nikolaos

Balos Lagünü  – Falasarna – Elafonisi – Elaunda – Istron Koyu

Girit Adası içindeki rotamız © Google maps

Haritalarda da gördüğünüz gibi önce İstanbul’dan Atina-Pire Limanı’na gidip oradan feribota binerek Girit Adası’na ulaşılabiliyor. Pire Limanı’ndan kalkan feribotlar ya adanın Chania (Hanya) şehrine ya da başkent Heraklion’a (Kandiye) gidiyor. Seçim sizin.

“Hanya’yı  ve Konya’yı görmek” deyimini yeri gelince kullanırız ama şahsen Girit Adası gezisi planlamadan önce Hanya’nın Girit Adası’nda olduğuna dair hiç bir fikrim yoktu benim

Meğer Hanya orada çok önemli bir şehirmiş! Konya’yı çok eskiden görmüştüm, Hanya’yı da Girit’e gidince görmüş olduk

Bu deyimin kökenine ait pek çok açıklama var, hangisi doğru emin olamıyor insan. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Konya’da çıkan bir isyan sonucu, Sultan’ın Konya halkını Girit’in Hanya şehrine sürmesinden sonra ortaya çıkmış olduğu rivayeti ise en popüler olanı…

Tatil Planımız:

10 günlük tatilimize bir gece Atina konaklamalı bir plan ile başladık. Atina’da geçirdiğimiz bir günden sonra Pire Limanı’ndan feribot ile Chania şehrine geçtik. 3 gün bu şehirde kaldıktan sonra adanın doğusundaki Ag. Nikolaos şehrine geçtik. 2 gün de orada kaldıktan sonra en son başkent Heraklion’a gittik. Adadan anakaraya dönerken zaten orada olduğumuz için Heraklion – Pire feribotunu tercih ettik. Anakaraya geçtiğimizde aklımızda yer etmiş olan meşhur Korint Kanalı’nı da ziyaret edip gördükten sonra yine Atina üzerinden İstanbul’a doğru yola çıktık.

Feribot yolculuğu 10 saat civarı sürdüğü için hep gece feribotunu tercih ettik, hem günü kaybetmedik, hem de 1 gece giderken 1 gece de dönerken otel parası yerine kamara parası ödeyerek, feribot yolculuğumuzu sefil olmadan rahat rahat yaptık.

Zor oldu mu?

Vallahi ben arabada uyuyabilen tiplerdenim, eşim de uzun yolda araba kullanmayı çok sever. Uyuyan memnun, arabayı süren memnun olunca biz iyiydik yani… Bazı konularda zıt olmanın da bu tür faydaları olabiliyor işte :) Gerçi uykumu alınca ara ara direksiyona geçip, onu da biraz dinlendirdim tabii, o kadar da değil ama benim kullandığım yol tatil boyunca olsa olsa 5-6 saat filandır…

Güzel oldu mu?

Belki biraz deli işi gibi görünüyor ama müthiş oldu, kesinlikle tavsiye ederiz… Girit cennetten bir köşeymiş meğer! Şöyle bir bakın fotoğraflara, eğer ilginizi çekerse, ayrıntılı hikayemize buyurun…

Zorba Beach, Chania
Agios Nikolaos
Balos Lagünü
Rethymno
Elafonisi Plajı
Istron Koyu
Knossos Antik Şehir – Heraklion
ANEK LINES – Girit Feribotu
Atina

Gezi Yazıları

İşte GİRİT ADASI için çıktığımız yolda sırasıyla gezdiğimiz gördüğümüz yerler…

ATİNA
PİRE-HANYA FERİBOT
HANYA
GİRİT ADASI PLAJLARI

Girit Adası’nın diğer şehir ve beldeleri

AGIOS NIKOLAOS
RETHYMNO
KANDİYE (HERAKLION)
KORİNT KANALI

Dilek Vidana Tavaşoğlu

İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı. Öğretmenlik, çevirmenlik, editörlük, yazarlık hepsi denendi ama tabii yetmedi, sürekli yeni ve farklı bir şey yapma arzusu ile ortaya karışık aktiviteler eklendi. Tiyatro kurslarına gitmeler, dublaj dersi almalar, falan filan. Belki de Yay burcu olması nedeniyle haddinden fazla meraklı ve kesinlikle her türlü makul sınırın çok ötesinde gezip tozma, keşfetme delisi. Kendisi gibi gezgin ruhlu Hür Tavaşoğlu ile evli. Evli ama çocuksuz : ) "Bence tatil bana özel, biraz değişik, biraz da sürprizli olmalı" diyerek başladığı ve gezilerini anlattığı “Bence Tatil” sitesi Hürriyet Gazetesinin 2013 Bumerang Blog/Websitesi Yarışmasında birinci oldu. Öğretme ve anlatma meraklısı olduğu için her konuda ille de söyleyecek birşeyi var. O yüzden de bu sitede kendisinden sadece gezi yazıları değil, kah kitap yorumu, kah film veya dizi tavsiyesi de bulabilirsiniz, şaşırmayın.

Paylaşmak ister misiniz?

4 Comments

  1. serhat dedi ki:

    feribotla geçerken arabada yatma imkanı olabiliyormu

    • Hür Tavaşoğlu dedi ki:

      Merhaba,

      Maalesef güvenlik gerekçesiyle arabalara erişim olmuyor park ettikten sonra. İhtiyacınız olan eşyayı alıp araçların park edildiği bölgeyi terk ediyorsunuz.

  2. tolga cantimur dedi ki:

    Merhabalar
    Biz de eşimle evli, mutlu, çocuksuzuz ,pardon bir kedi kızımız var:) Kendimizi gezmeye adadık ama Avrupa’yı yeşilpasaportumuz gelene kadar erteledik . Pasaportumuz gelince ilk iş kara yolu ile Yunanistan olacak inşallah. Daha önce Yunan adaları turu yapmıştık ama Girit’i görmedik en çok da orayı görmek istiyordum ama tabii ki 1 hafta bile yetmeyebilir . Yazınızı okudum araç ile geçiş çok meşakkatli mi ? Teşekkürler

    • Hür Tavaşoğlu dedi ki:

      Selamlar,

      Benzer kafadayız demek ki, hatta siz kediniz sayesinde bir üst leveldasınız bence :) Ben henüz başaramadım kedi konusunda eşimi ikna etmeyi…

      Genel olarak kendi aracınız ile sınır geçişi gurbetçilerin geliş ve dönüş tarihleri haricinde hiç meşakkatli değil ama onların geliş-gidiş zamanlarına denk getirmemeye çalışmak iyi olur. Evrak olarak yeşil pasaportunuzun yanına bir de araç için yeşil sigorta eklediniz mi başka bir formaliteye gerek kalmadan, rahatça çıkış yapabiliyorsunuz.

      https://trakya.ticaret.gov.tr/yayinlar/canli-kameralar

      Biz artık yukarıdaki adrese girip, sınır yoğun mu diye kontrol edip yola o şekilde çıkıyoruz çünkü 15 dakikada kolaylıkla sınır geçtiğimiz de oldu, 2-3 saat beklediğimiz de. Ama rekorumuz 24 saatte geçtiğimiz 2019 yılının 30 Ağustos günüdür, 1 gecelik oteli de kaybetmiştik maalesef.

      Girit Adası’na geçiş Pire limanından feribot ile sorunsuz ve rahat bir şekilde yapılıyor. Özellikle gece feribotunda kamara tercih ederseniz, gece boyunca yatağınızda rahatça uyuyup dinlenmiş bir şekilde Girit tatilinize sabah erkenden başlayabiliyorsunuz.

      Umarım en kısa sürede yeşil pasaportlarınıza kavuşur ve bol bol gezersiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir