Orada bir yarımada var komşuda: Halkidiki

Karnaval zamanı Venedik
13/03/2015
Halkidiki – Sithonia: Tüm beldeleri, koy ve plajları
13/04/2015
Karnaval zamanı Venedik
13/03/2015
Halkidiki – Sithonia: Tüm beldeleri, koy ve plajları
13/04/2015

Halkidiki Ulaşım

Halkidiki – İstanbul arası hangi yakada oturduğunuza bağlı olarak yaklaşık 600-650 km.

Kendi özel aracınız ile gidecek olursanız güzergah olarak Tekirdağ-Malkara-Keşan-Dedeağaç ve Kavala rotasını takip ediyorsunuz.

Sınıra doğru
Sınıra doğru

Kavala’dan yaklaşık 180 km sonra Halkidiki’nin ortadaki parmağı olan Sithonia’ya varıyorsunuz.

Eğer Selanik ziyaretiniz sonrasında Halkidiki’ye gidecek olursanız ilk parmak Kassandra 58 km sonra.

Uçak ile Selanik’e uçup, oradan Halkidiki için otobüse binmek veya yine Selanik’ten araba kiralamak gibi seçenekleriniz de var.

Selanik’e İstanbul’dan otobüs seferleri de var ama yol epey uzuyor otobüs ile. Eğer otobüs ile Selanik’e gidecek ve yine otobüs ile Halkidiki’ye ulaşmayı tercih edecek olursanız, Selanik’te indiğiniz terminalden değil de şehrin güney doğu tarafındaki başka bir terminalden Halkidiki’ye gidildiği aklınızda olsun…

Bu arada tabelalarda İngilizce adı, yani Chalkidiki yazıyor…

Halkidiki'ye giderken...
Halkidiki’ye giderken…

Özel aracınız ile gidecek olursanız bunları bilmekte fayda var:

* Yunanistan’a ilk gittiğimiz dönemlerde TURİNG’den uluslararası ehliyet alma zorunluluğu vardı ama artık bu kural kalktı, normal ehliyetler ile de girilebilmesi için anlaşma yapıldı. Ancak basında bu anlaşmanın sadece 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren verilecek olan çipli ehliyetleri kapsadığı bilgisi yayınlandı. Yani eski ehliyet sahibi iseniz halen TURİNG’den 2 fotoğraf ve 400 TL civarında bir ücret karşılığında uluslararası ehliyet almanız gerekiyor gibi görünüyor.

Basında yayınlanan açıklama şöyle:

Uluslararası ehliyetlerin verildiği kurum olan TURİNG, söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2015’ten itibaren değiştirilecek olan ehliyetlerle birlikte geçerli olacağını, halihazırda geçerli olmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Yunanistan Büyükelçiliği’nin bildirimi, 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre düzenlenen Türk Sürücü Belgelerinin Yunanistan’da geçerli olacağını açıklamaktadır. Ancak mevcut Türk Sürücü Belgeleri bu standartlarda olmadığından resmi olarak Yunanistan’da ve diğer Viyana Konvansiyonu’na taraf ülkelerde geçerli değildir. Zaten uygulamada da Yunanistan mevcut Türk Sürücü Belgeleri ile ne sınırdan girişe ne de ülkede taşıt kullanımına izin vermemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilen son bilgilerde Türk Sürücü Belgeleri ’nin 01 Ocak 2015 itibariyle düzenlenmeye başlanacağı belirtilmiştir. 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre yeni düzenlenecek Türk Sürücü Belgeleri Yunanistan’da geçerli olacaktır” denildi. (Kaynak: hurriyet.com.tr – 17 Eylül 2014)

* Araba yolculuğunuz öncesinde sigortacınızdan veya TURİNG’den ülkemizdeki zorunlu trafik sigortasının uluslararası geçerliliği olan versiyonu diyebileceğimiz yeşil sigortanın yaptırılması gerekiyor. Bir hafta için yaklaşık 60 Euro tutuyor.

* Yine sigortacınızdan kaskonuzun yurtdışında geçmesi için bir zeyil yaptırabilirsiniz. Bu da bir hafta için 100 TL ye yakın bir ücret tutuyor. (Bu tabii ki zorunlu değil ve ödenen ücret araca göre değişecektir)

Sınır geçişi

Türkiye sınırını geçene kadar 4 kontrol noktası var. İlki gümrük kapısı… Burada memur arabanızın kaydı olup olmadığına bakıyor, kaydını bulamıyorlarsa ilk kez mi yurtdışına çıkıyor bu araba diye soruyorlar ve sonra kaydediyorlar. İkinci durak pasaport kontrol… Buraya gelmeden önce soldaki binanın arkasından yurtdışı çıkış harç pulunuzu alıyorsunuz. Burada memur pasaportlara bakıyor ve damga basıyor. Pasaport kontrolden sonra üçüncü kez durduğunuz yerde ise gümrük çıkış  işlemleri yazıyor. Burada memur ruhsat sahibinin pasaportunu istiyor. Onun da arabada olması lazım. Karşı tarafa geçmeden önce alışveriş yapmak isterseniz burada Dutyfree de var. Dutyfree den sonra son bir aşama var. Dördüncü kez durduğunuz yerde pasaportlara bakıyorlar tekrar.

Sınır kapısı pasaport kontrol
Sınır kapısı pasaport kontrol

Bu dört aşamayı geçtikten sonra Türkiye size goodbye diyor :(

Sınır kapısı pasaport kontrol
Sınır kapısı pasaport kontrol

Meriç nehri ve Meriç köprüsü iki ülkeyi ayıran sınır. Köprüyü geçince Yunanistan. İlgimizi çeken birşey oldu burada, belki küçük bir ayrıntı ama Meriç köprüsünün demirleri bizim tarafta kırmızı beyazken, diğer tarafta Yunan bayrağının renkleri olan mavi beyaza boyanmıştı.

Türkiye - Yunanistan sınırı - Meric Köprüsü
Türkiye – Yunanistan sınırı – Meriç Köprüsü

Sınırdan geçerken sağda bekleyen tırların arkasına girmeyin sakın, hem Türkiye’den çıkarken, hem de Yunanistan’a girerken arabalar için soldan giriş mümkün, sağdaki tır sırasını beklemeniz gerekmiyor.

Yunanistan sınırında tek bir yerde duruyorsunuz ve kontrol sırasında pasaport, uluslararası ehliyet ve yeşil sigortanızı gösteriyorsunuz. Buradaki memurlar hafif kırık bir Türkçe konuşuyorlar. Nereye gittiğinizi, turistik mi, iş için mi gittiğinizi filan soruyorlar. Pasaport kontrolünden hemen sonra bir kulube daha var, bazı arabalara yanlarında sigara alkol vs olup olmadığını soruyorlarmış ama bizi durdurmadılar, hemen geçtik :)

Yunanistan Sınır Kapısı
Yunanistan Sınır Kapısı

Sınırı geçer geçmez otobana giriyorsunuz, yollar çok düzgün ve  Yunan alfabesi ile yazılmış tabelaları takiben hemen İngilizce olarak konmuş tabelalar seyahatinizi kolaylaştırıyor.

Eğer Selanik ve Thassos yazılarımızda seyretmediyseniz, hızlı çekim sınır geçişine buradan bakabilirsiniz :)

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir