Yunanistan ile ilgili güncellemeler
07/08/2015Uçak bileti alırken
03/03/2016Uçakla seyahat edenlerin dikkat etmesi gerekenler
Uçakla yolculuk, her ne kadar birçok araca kıyasla daha hızlı, güvenli ve keyifli olsa da tamamen sorunsuz bir seçenek değil. Uçak yolculuğuna çıkmadan önce siz de bazı detaylara dikkat ederek yolculuğunuzun daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle gideceğiniz rotaya ve yolculuk süresine göre değişen bu basit ama önemli detaylar hem sizin hem de sevdiklerinizin daha rahat ve konforlu bir yolculuk yapmasını sağlayacak.
Enuygun.com seyahat uzmanlarına verdiği bu faydalı bilgiler için teşekkür ediyoruz.
Zamanlama
Uçakla yolculuk öncesinde dikkat etmeniz gereken belki de en önemli şey zamanlama. Yurt içi uçuşlarda uçağın kalkış saatinden en az bir saat, yurt dışı uçuşlarda ise en az iki saat önce havalimanında olmalısınız. Eğer varsa bavullarınızı teslim etme, el bagajlarınız için etiket bastırma, biniş kartınızı alarak güvenlik kontrolünden geçme gibi işlemler için mutlaka havalimanına erken gidin. Küçük şehirlerde bu süre biraz daha kısa olabilir çünkü güvenlik kontrolü ile biniş kapısı birbirine oldukça yakındır. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde ise bu süreye daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Çünkü buralarda bulunan havalimanlarında hava trafiği oldukça yoğundur. Buna bağlı olarak çok sayıda biniş kapısı bulunur ve bu kapılar güvenlik kontrolünden uzakta olabilir.
Pasaport, vize ve diğer belgeler
Eğer yurt dışına seyahat ediyorsanız, gideceğiniz ülkeye göre süresi dolmamış bir pasaport ve eğer gerekiyorsa vizelerinizi almış olduğunuzdan emin olun. Sonrasında yapmanız gereken kimliğinizle birlikte bu belgeleri beraberinizde getirmektir. Eğer bunlardan biri veya birkaçı eksikse, biletiniz olsa dahi yolculuk edemeyebilirsiniz. Evden çıkmadan önce mutlaka bu belgelerin tam ve eksiksiz olduğunu kontrol edin.
Uçağa binmeden
Uçağa binmeden önce kendinize küçük bir yapılacaklar ve ihtiyaçlar listesi belirleyin. Çocuk maması veya ilaç gibi sıvıları yanınıza almanız gerekiyorsa, bunların her birinin 100 mililitreden küçük şişelerde olması gerektiğini ve toplamda 1 litreyi geçemeyeceğini unutmayın. Eğer 1 litreden fazla herhangi bir sıvı taşımanız gerekiyorsa bunları uygun bir malzemeyle sararak bavulunuzla birlikte bagaj bölümüne vermeniz gerektiğini unutmayın.
Biniş kapısı
Havalimanına gittiniz, güvenlik kontrolünden geçtiniz ve son olarak bavulunuzu teslim edip biniş kartınızı aldınız. Bu kart üzerinde uçağınıza bineceğiniz kapının numarası yazar. Genellikle harf ve sayıların kombinasyonundan oluşan biniş kapınıza yakın bir yerde beklemenizde yarar var. Bu sayede kapı açıldığında hızlıca sıraya geçebilir ve uçağınıza binebilirsiniz. Uçağınıza bineceğiniz kapı numarası sonradan değişebilir. Bu nedenle havalimanında beklerken yapılan anonslara çok dikkat edin ve biniş kapılarının yazıldığı ekranları sürekli kontrol edin. Biniş kapınız değişirse, yeni kapınıza yakın bir yerde beklemeye dikkat etmelisiniz.
Uçak içinde
Biniş kartınızı alıp bagaj işlemlerinizi hallettikten sonra kapıların açılmasını bekleyebilir, açıldıktan sonra uçağınıza binebilirsiniz. Bu aşamada ise ilk dikkat etmeniz gereken şey koltuğunuzun konumu olmalı. Eğer çocuğunuzla birlikte seyahat ediyorsanız, cam kenarında oturmak yolculuk süresince camdan dışarı izleyip oyalanmasını sağlayacağı için daha doğru bir tercih olacaktır. Eğer koltuğunuz uçağın acil çıkış kapılarına denk geliyorsa, kabin memurları ile konuşup koltuğunuzu değiştirme hakkına da sahipsiniz. Çünkü buralarda oturan yolcular herhangi bir acil durumda uçağın güvenli bir şekilde tahliye edilmesinden de sorumlu olacaktır. Bu sorumluluğu almak istemezseniz, bunu baştan belirterek farklı bir yere geçebilirsiniz.
Yemek seçimi
Uçak yolculuğunda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de yemek seçimidir. Özellikle hassas bir metabolizmanız varsa, bu konuda daha da dikkatli olmalısınız. YOlculuk öncesinde uçacağınız havayolunun internet sitesinden veya çağrı merkezinden uçacağınız rota ve sınıfta ne tür yiyecek ve içeceklerin servis edildiğini öğrenebilir, eğer bunlardan herhangi birine karşı hassasiyetiniz varsa, değişiklik yapılmasını talep edebilirsiniz. Yolculuk sırasında sunulan ikramlardan birine alerjiniz olmasa dahi mümkün olduğunca hafif ve az yağlı besinleri tercih etmenizde yarar var. Böylece daha rahat ve sorunsuz bir yolculuk geçirebilirsiniz.
Atıştırmalıklar
Özellikle çocuğunuzla birlikte seyahat ediyorsanız, yanınıza küçük atıştırmalıklar almanızda yarar var. Bunlar kraker, bisküvi veya kapalı pakette küçük sandviç gibi şeyler olabilir. Eğer yol tutuyorsa veya uzun bir yolculuk olacaksa havalimanından alacağınız nanen şekeri de daha rahat bir yolculuk geçirmenizi sağlayabilir.
Kişisel temizlik malzemeleri
Özellikle deniz aşırı bir yolculuk yapacaksanız veya uzun süreli, aktarmalı bir uçuş olacaksa yanınıza alacağınız diş macunu, fırçası veya sıvı el temizleyici gibi malzemeler de hayat kurtarıcı olabilir. Bunları yola çıkmadan önce küçük bir çantaya doldurabilir ve el bagajınızda yanınıza alabilirsiniz. Böylece hem kendinize hem de sevdiklerinize yol boyunca daha hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz.
Araç seçimi
Havalimanına gitmek için ve yolculuk sonunda uçağınız indikten sonra havalimanından şehir merkezine ulaşmak için seçeceğiniz araç da önemli. Burada dikkat etmeniz gereken ihtiyaçlarınıza en uygun araç veya araçları seçmek. Örneğin küçük çocukla yolculuk ediyorsanız, otomobil, taksi veya havalimanı servisi daha doğru bir seçim olabilir. Ancak tek başınıza yola çıktıysanız ve eğer bulunduğunuz şehirde varsa metro ve diğer raylı sistemleri kullanmak ciddi anlamda zaman kazandırabilir. Bu konuda yapılabilecek en iyi şey uçuş öncesinde bulunduğunuz şehirde hangi ulaşım alternatifleri olduğuna göz atmak ve kendinize en uygun olanlarla ulaşım planınızı hazırlamaktır. Böylece hem zamandan kazanabilir hem de ekonomi yapabilirsiniz.
Sağlık kontrolü ve aşılar
Eğer süregelen bir rahatsızlığınız veya kronik bir hastalığınız varsa, yolculuk öncesinde mutlaka doktor kontrolünden geçin. Eğer doktorunuz seyahat etmenizde herhangi bir sakınca görmüyorsa, rahatlıkla yola çıkabilirsiniz. Üstelik kimi hastaların uçakla yolculuk edebilmesi için doktor raporu şartı da vardır. Bu rahatsızlıklardan biri sizde de mevcutsa, doktorunuzdan seyahat etmenizde herhangi bir sakınca olmadığını bildiren rapor almayı unutmayın. Yine kimi ülkelere seyahat etmeden önce aşı olmanız gerekir. Eğer yurt dışına gidecekseniz, yolculuk öncesinde gideceğiniz ülke için herhangi bir aşı şartı olup olmadığını mutlaka öğrenin. Eğer aşı şartı varsa, yola çıkmadan bu aşıları yaptırmanız ve yaptırdığınıza dair belgeleri yanınızda taşımanız yolculuk süresince herhangi bir sorun yaşamamak adına gereklidir.
İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı. Öğretmenlik, çevirmenlik, editörlük, yazarlık hepsi denendi ama tabii yetmedi, sürekli yeni ve farklı bir şey yapma arzusu ile ortaya karışık aktiviteler eklendi. Tiyatro kurslarına gitmeler, dublaj dersi almalar, falan filan. Belki de Yay burcu olması nedeniyle haddinden fazla meraklı ve kesinlikle her türlü makul sınırın çok ötesinde gezip tozma, keşfetme delisi. Kendisi gibi gezgin ruhlu Hür Tavaşoğlu ile evli. Evli ama çocuksuz : ) "Bence tatil bana özel, biraz değişik, biraz da sürprizli olmalı" diyerek başladığı ve gezilerini anlattığı “Bence Tatil” sitesi Hürriyet Gazetesinin 2013 Bumerang Blog/Websitesi Yarışmasında birinci oldu. Öğretme ve anlatma meraklısı olduğu için her konuda ille de söyleyecek birşeyi var. O yüzden de bu sitede kendisinden sadece gezi yazıları değil, kah kitap yorumu, kah film veya dizi tavsiyesi de bulabilirsiniz, şaşırmayın.