Estoi Sarayı: Düğün Organizasyonlarının Romantik Adresi

3 Günde Stockholm: Üçüncü gün – Djurgården
02/06/2020
Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 1 – Rota ve ilk durak: Szeged
16/07/2020
3 Günde Stockholm: Üçüncü gün – Djurgården
02/06/2020
Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 1 – Rota ve ilk durak: Szeged
16/07/2020
Pousada Palácio de Estoi İç Dekorasyonu

Estoi Sarayı’nın yatay olarak gelişen, iki yanındaki kütlelere göre daha uzun ve konsol çıkan bir merkezi gövde ile karakterize edilen pembe köşk binası, simetrik ve nispeten belli bir sadeliği olan cepheye sahiptir. Ancak, Sintra Sarayı’ndaki çalışmaları ile ünlenmiş, mimar ve dekoratör Domingos António da Silva Meira’nın elinin değdiği iç dekorasyon bu sadelikten oldukça uzaktır. İç mekânlar, (aşağıda fotoğrafını göreceğiniz Asilzade Salonundan da (Salão Nobre) belli olacağı gibi), çoğunlukla peri ve melek tasvirleri içeren bezemeli stuko tavanları, oyma ahşap panelli duvarları, duvar freskleri, yaldızlı çerçeveli aynaları, yaldızlı mobilyaları, abartılı avizeleri, tanınmış Portekizli ve İtalyan sanatçılar tarafından imzalanmış tuvalleri ile rokoko stilinin güzel bir örneğidir. Zamanının zengin ve gösterişli zevkini bariz bir şekilde hissettirir.

Estoi Sarayı Asilzade Salonundan (Salão Nobre) bir detay
XV. Louis stilinden ilham alınarak dekore edilen Asilzade Salonundan (Salão Nobre) bir detay…
Fotoğraf © Murat Bengisu

İçerisinde bir şapel bile barındıran Estoi Sarayı, Maria Baretta ve Adolfo Greno (1854-1901) adlı Portekizli ressamlara ait birçok tabloyu bünyesinde toplamış olup, şu anda Pousada (mülkiyeti ve idaresi devlete ait olan otel) olarak kullanılmaktadır. (1)

Estoi Sarayı, Asilzade Salonu denilen (Salão Nobre) ana kabul salonu
Binanın Asilzade Salonu denilen (Salão Nobre) ana kabul salonu, bezemeli stuko tavanı, duvar işlemeleri, altın yaldızlı aynaları, gösterişli avizeleri, yaldızlı mobilyaları ve ünlü ressamların tuvalleri ile oldukça gösterişlidir…

Binanın Asilzade Salonu denilen (Salão Nobre) ana kabul salonu geri kalan kısımlarına göre oldukça şatafatlıdır ve iç dekorasyonda XV. Louis stilinden ilham alınmıştır. Mekânın tavanları stuko (stucco) denilen sıva ile özel olarak işlenmiş olup, altın yaldızlı son derece gösterişli mobilyalarla ve duvar resimleriyle dekore edilmiştir. Stuko, alçı, mermer tozu ve tutkalın karıştırılmasıyla yapılan, kurumadan üzeri şekillendirilebilen, duvar kaplamaları ve mimari dekorasyonda kullanılan bir çeşit karışımdır. Asilzade Salonunun yani Ana Salonun tavanında stuko üzerine yapılmış mitolojik temalı bir eser bulunmaktadır. İç dekorasyonda, gerek orijinal ve gerekse sanatsal ahşap üzerindeki stuko sıva kaplamaları ön plana çıkar. Tavanlarda, duvarlarda ve tavan ile duvarı birleştiren yan yüzeylerdeki tablolarda kullanılan bu tür çalışmalar, genel olarak, Asilzade Salonundaki (Salão Nobre) yapıtlara vurgu yapan sarayın dekoratörleri Meira kardeşler (Domingos ve António) tarafından dikkate değer olarak kabul edilir. Bu kardeşler, Pena Sarayı başta olmak üzere Sintra’daki diğer sarayların dekorasyonundaki çalışmaları ile ön plana çıkmışlardır. XV. Louis tarzındaki tavan resimleri ve kapı bayrakları, Adolfo Greno’nun, XV.Louis stilinin sembolü olan bir krizantem resmi ise José Maria Pereira Júnior’ın baş yapıtlarıdır. (1)

Estoi Sarayı Asilzade Salonu (Salão Nobre) tavanındaki stuko işleri
Binanın Asilzade Salonu (Salão Nobre) tavanındaki stuko işleri ve 1893, Adolfo Greno imzalı tuvali. Tavan ve duvar birleşimleri yine resimler ve incelikli stuko örnekleri ile işlenmiştir…
Fotoğraf © Murat Bengisu

Sarayın iç bölümleri, dar ve uzun koridorlarla birbirine bağlanan kare ve dikdörtgen şekillere sahip olmasına rağmen odaların çoğunun birbirleriyle iletişimi vardır. XV. Louis, Rönesans ve Barok tarzında dekore edilen odalar, servis odalarının (Şapel, Asilzade Salonu, Oturma Odası, Yemek Odası, Küçük Oda, Lobi veya Jardim do Carrascal bahçesi girişi, Freskli iki çay salonu, Casa do Presépio ve Casa da Cascata terasları yapıları gibi) iç dekorasyonuna vurgu yapmaktadırlar. Bazı mobilyalar, bazı şövale ve duvar resimleri İtalyan sanatçılarının eseridir. (1)

Estoi Sarayı Asilzade Salonundaki (Salão Nobre) tavan ve duvarı birleştiren yanal stuko çalışmaları
Asilzade Salonundaki (Salão Nobre) tavan ve duvarı birleştiren yanal stuko çalışmalarının arasında ve tam köşede yer alan, XV.Louis stilinin sembolü olan krizantem resmi ise José Maria Pereira Júnior’ın eseridir…

XV. Louis stilindeki diğer kabul salonunda Domingos Costa’nın tuvali ön plana çıkmaktadır. Mekânın tavanına yine stuko sıvasına uygulanan tuval üzerine işlenmiş avcılık ve müzik alegorisi ile ilgili resim yapılmıştır. Yemek odası, José Maria Pereira Júnior tarafından yapılmış alegorik bir tavan resmi ve İtalyan mobilyaları ile Rönesans tarzındadır. Küçük bir odada son derece zarif stuko işi olan bir tavan ve Napoliten ressam Maria Baretta’nın bir tuvali vardır. (1)

Estoi Sarayındaki küçük bir odanın tavanındaki stuko çalışmaları ve Maria Baretta imzalı tavan resmi…

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz Asilzade Salonu (Salão Nobre) ile birbirine bağlanan Salão Verde ve Salão Estói adlı eskiden resepsiyon olan mekanlar şu anda otel misafirlerinin sosyalleşmesi için koltuk ve sofalarla donatılmış olup, burada içecek, hafif yemek ve beş çayı servisi yapılmaktadır. Akşam yemeği ve kahvaltı, orijinal ocak ve mutfak gereçlerinin sergilendiği, zamanında yine aynı amaçla kullanılan mutfağın yanındaki restoranda servis edilmektedir.

Estoi Sarayı Asilzade Salonu (Salão Nobre)
Asilzade Salonu (Salão Nobre) ve bu mekana bağlanan Salão Verde ve Salão Estói otel misafirleri için hafif bir şeyler yiyip, ferahlatıcı içecekler içerek sosyalleşebilecekleri mekanlar dizisidir…

Görkemli iç ve dış dekorasyon, büyük ve gösterişli mobilyalar bu komplekse incelikli bir zenginlik ve ihtişam atmosferi ekler, bu durum alçakgönüllü Estoi Köy ortamı ile taban tabana zıttır.

Altın yaldızlı mobilyaları ve detaylı ince işçiliği ile XV. Louis stili Asilzade Salonu (Salão Nobre)
Altın yaldızlı mobilyaları ve detaylı ince işçiliği ile XV. Louis stili Asilzade Salonu (Salão Nobre)…
Fotoğraf © Murat Bengisu
Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir