Yunanistan ile ilgili güncellemeler

En iyi navigasyon
30/06/2015
Uçakla seyahat ederken bunlara dikkat!
18/12/2015
En iyi navigasyon
30/06/2015
Uçakla seyahat ederken bunlara dikkat!
18/12/2015

Yunanistan tarafına araba ile gidecekler için 2015 Ağustos itibariyle güncel notlar…

Ekonomik kriz Yunanistan’a gidecek olan turistleri etkiliyor mu, sınır geçişinde halen uluslararası ehliyet soruluyor mu gibi sorulara dair güncel bilgiler…

  • Araba ile sınır geçişinde uluslararası ehliyet ve yeşil sigorta HALEN ŞART! (2016 itibariyle artık yeni ehliyetler ile geçiş yapılabiliyor. Sınır geçişlerinde, yeni tip ehliyet sahiplerine ayrıca uluslararası ehliyet sorulmuyor.)
  • Krizin etkisini tatilinize engel olacak şekilde hissetmiyorsunuz, çoğu yerde nakit de kredi kartı da geçiyor. Sorarsanız nakit tercih ederiz diyorlar gerçi. Ama fiyatlar Euro kuru ve KDV’deki artış yüzünden artık eskisi kadar avantajlı değil sanki…
  • Benzin ortalama 1.55 Euro civarında ama bizdeki gibi sabit fiyat yok. Yani yakıt almadan birkaç benzinci dolaşmakta fayda var. 95 Oktan benzin otoyolda 1.80 Euro’ya kadar çıkarken Atina şehir içerisinde 1.44 Euro’ya kadar iniyor.
  • İpsala – Selanik arasındaki otoyolda (Egnatio Odos) benzinci mevcut değil. Mutlaka bir çıkışı kullanıp içerilere girmek gerekiyor. Yeme içme ihtiyacı için sadece “Kantina” denilen birkaç büfe mevcut. Bu noktalarda fastfood tarzı yiyecekler veya bisküvi vs. bulunabiliyor.
  • Selanik – Atina arasındaki otoyolda (Aegean Motorway) sık sık benzinciye rastlamak mümkün ama yakıt fiyatları biraz yüksek. Bu noktalarda büfelerden biraz daha hallice restoranlar mevcut.
  • Otoyolda sık sık P işareti göreceksiniz, bunların büyük çoğunluğunda tuvalet de var. İpsala – Selanik arasındakiler orta halli, bazıları kötü, ama Selanik – Atina arasındakiler oldukça iyi ve temiz durumda.
  • Otobanda çok sık “Tolls” denilen para toplama noktaları var. İpsala- Selanik arasında 10 Euro civarında bir para öderken, Selanik – Atina arasında 30 Euro’dan fazla otoban parası ödeniyor. Aceleniz yok ise ücretsiz yol da mevcut tabii.
20150725_144547
Otobandaki para toplama noktalarından biri
  • Atina’da otoparkların hemen hemen hepsi anahtarınızı ve arabayı teslim alıp kendileri park ediyorlar, katlı otoparklar dahil. Biz en az 10 tane denedik, anahtar almayan bir otopark bulamadık. Aklınızda olsun.
  • Atina’nın Pire Limanından Girit, Mikanos, Paros, Naxos gibi pek çok Yunan adasına feribot ile geçilebiliyor. Türkiye kıyılarına değil de, Yunan kıyılarına yakın adalara geçmek için İpsala’dan sınır geçişi yapıp, Kavala-Selanik-Atina rotası takip edilerek Pire Limanı’ndan kalkan feribotlar kullanılabilir. İstanbul Avrupa yakası – Atina arası araba ile 12 saat sürüyor. Biz Pire Limanı’ndan Girit Adası’na gece feribotu ile geçtik, o da 8 saat sürüyor.  Gece feribotu seçince, o geceki otel masrafı da kalkmış oluyor bir yandan…
DSC_0599
Pire Limanı
  • Selanik’e kadar epey sıklıkta 34 plaka başta olmak üzere Türk plakalı araç görmemize rağmen, Atina’ya doğru devam edene hiç rastlamadık. Girit Adası’nda da Türk plakalı bizden başka araç göremedik. Bir ara tek sivri zeka biz miyiz diye de düşündük :) Kendi aracıyla taaa Girit Adası’na kadar giden epey nadir gibi geldi bize. Uçak da var Girit Adası’na aktarmalı giden, ama biz arabamızla gitmeyi daha keyifli bulduğumuz için öyle tercih ettik, pişman da değiliz hani.
  • Girit Adası yazımız yakında yayında olacak, takipte kalın, olur mu… Şahane bir doğası var, misal aşağıdaki Balos Lagünü…
Girit Adası - Yunanistan
Girit Adası – Yunanistan

İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı. Öğretmenlik, çevirmenlik, editörlük, yazarlık hepsi denendi ama tabii yetmedi, sürekli yeni ve farklı bir şey yapma arzusu ile ortaya karışık aktiviteler eklendi. Tiyatro kurslarına gitmeler, dublaj dersi almalar, falan filan. Belki de Yay burcu olması nedeniyle haddinden fazla meraklı ve kesinlikle her türlü makul sınırın çok ötesinde gezip tozma, keşfetme delisi. Kendisi gibi gezgin ruhlu Hür Tavaşoğlu ile evli. Evli ama çocuksuz : ) "Bence tatil bana özel, biraz değişik, biraz da sürprizli olmalı" diyerek başladığı ve gezilerini anlattığı “Bence Tatil” sitesi Hürriyet Gazetesinin 2013 Bumerang Blog/Websitesi Yarışmasında birinci oldu. Öğretme ve anlatma meraklısı olduğu için her konuda ille de söyleyecek birşeyi var. O yüzden de bu sitede kendisinden sadece gezi yazıları değil, kah kitap yorumu, kah film veya dizi tavsiyesi de bulabilirsiniz, şaşırmayın.

Paylaşmak ister misiniz?

1 Comment

  1. Ilker Aykan dedi ki:

    Sigortanın Türkiyede yapılan sigortadan hiç bir farkı yoktur, sigorta yaptırmak isteyenlerin watsapptan ruhsat fotoğrafını göndermeleri yeterli olacaktır. 2 gün içinde sigorta adresinize gelecektir veya Tekirdağdan elden alabilirsiniz. Sigorta istediğiniz tarihte başlar.

    Otomobil : 3 aylık 90 Euro 1 aylık 65 Euro

    kamyonet: 1 aylık 65 euro 3 aylık 100 euro

    motorsiklet : 1 aylık 37 euro

    Karavan:1 aylık 100 , 3 aylık 150 euro

    Watsapp: 05055496507

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir