Montrö, sen bu kadar güzel miydin?
05/11/2013Otobüs turu detayları
15/11/2013Orta Avrupa başkentlerinde bir hafta…
Biliyorsunuz tatile gitmek hem ekonomik bakımdan, hem de zaman bakımından her canımız istediğinde yapamadığımız bir şey. O yüzden de bir tatil imkanı doğduğunda insan görebildiği kadar çok yer görmek istiyor doğal olarak. Bu nedenle, pek çok kişi için “3 günde 3 ülke”, “10 günde 5 şehir” gibi hareketli ve çok yer görme odaklı tatiller çok cezbedici oluyor. Bir yerde uzun süre kalıp, oranın tadını çıkarmak da elbette çok güzel ama kısa zamanda birçok yer görmenin cazibesini de yadsımamak lazım. Biz böyle oradan oraya atlamalı tatilleri gerçekten çok seviyoruz. Evet, bazen çok beğendiğimiz ama her köşesini gezmeye vakit bulamadığımız, aklımızın kaldığı yerler oluyor, onları da daha sonraki bir plana dahil ediyoruz ve bazılarına tekrar tekrar gidiyoruz.
Şimdi yine böyle heyecanlı yeni bir gezi planımız var sizinle paylaşacağımız: Bir haftada 4 ülke, 4 başkent. Bu planı benim çok sevdiğim, çok yakın bir arkadaşım bencetatil.com için yazdı. İnsan kendisi nasılsa, arkadaşlarını da öyle seçermiş derler, işte bu söz benim için çok doğru. Benim arkadaşlarım da aynen benim gibi kendi keyiflerine uygun tatilleri kendileri planlamayı seviyorlar. Benim can arkadaşım sevgili Gamze de aynen böyle yapmış ve harika bir gezi yaşamışlar. Gamze de benim gibi hoca olduğu için ve aynı zamanda bu mesleği çok iyi ve hakkıyla yapanlardan biri olduğu için buradaki başarısı yaptığı diğer herşeye de yansıyor. Mesleğinde ne kadar planlı, sistematik ve analitik ise bunu tatil planında da uyguladığını bizzat görmüş oldum. Benim akıllı ve tatlı arkadaşım gayet faydalı ve hepimize güzel fikirler verecek bir yazı yazmış ve ben okurken çok şey öğrendim; yeri geldi yaptığı esprilere güldüm eğlendim, yeri geldi ne kadar faydalı notlar almış diye takdir ettim. Şimdi sizi bu yazı ile başbaşa bırakırken, güzel arkadaşıma bu hediyesi için bir kez de buradan teşekkür ediyorum…
Dilek Vidana Tavaşoğlu
BRATISLAVA-BUDAPEŞTE-VİYANA-PRAG arası düşük bir bütçe ve otobüs ile yapılabilecek bir tatil programı – Gamze Avcı yazdı…
Bu yazımda amacım, ağırlıklı olarak Bratislava-Budapeşte-Viyana-Prag dörtlüsü arası otobüsle ulaşım hakkındaki bilgilerimi paylaşmak. Görülecek yerlerden çok fazla bahsetmesem de bir kaç notu da paylaşmadan edemedim.
Tanımadığım bir şehre giderken en çok mesafelerin, ulaşımın, nereden nereye ne kadar zamanda gideceğimizin ve aradığımız yeri nasıl bulacağımızın kafamda netleşmesi gerekir.
Eğer sizin de amacınız, yola minimum zaman ve bütçe ayırıp, daha çok yere ve keyfe zaman ayırmaksa, ayarlayana dek günlerce uğraştığım programımı sizlere anlatayım. Amacım, olabildiğince tek yön biletlerle, çok git gel yapmadan her yeri görebilmemizdi. Uçak için pek çok opsiyon düşünülebilir tabii. Ancak bizim gittiğimiz dönemde (Ekim 2013) en ucuz ve akıllıca kombinasyon bir Cuma gecesi Viyana’ya varış, ertesi Cuma Prag’tan çıkış şeklindeydi. Çünkü Viyana’dan Budapeşte’ye geçiş saatleri, veya Prag’dan Budapeşte’ye geçiş süresi veya Viyana-Prag tren ücretleri vs. bize uymuyordu. Hal böyle olunca, ben de aşağıdaki güzergahı hazırladım:
1. gün – Cuma akşam: Viyana’ya varış – Havaalanından Bratislava’ya otobüs ile geçiş – Bratislava’da geceleme
2. gün – Cumartesi: Tüm gün Bratislava (öğlene kadar da yetebilir) – Akşam Bratislava’dan Budapeşte’ye otobüsle geçiş – Gece Budapeşte’de konaklama
3. gün – Pazar: Tüm gün Budapeşte – Gece Budapeşte’de konaklama
4. gün – Pazartesi: Sabah erken otobüsle Viyana’ya geçiş – Gündüz Viyana – Gece Viyana’da konaklama
5. gün – Salı: Tüm gün Viyana – Gece otobüsle Prag’a doğru yola çıkış ve sabaha karşı Prag’a varış
6. gün – Çarşamba: Tüm gün Prag – Gece Prag’da konaklama
7. gün – Perşembe: Tüm gün Prag (istenirse Karlovy Vary eklenebilir) – Gece Prag’da konaklama
8. gün – Cuma öğlen: Prag’da sabah bir saat kadar oyalanıp, öğlen uçağı ile Türkiye’ye dönüş (Akşam uçağı bulunabilirse çok daha mantıklı olur)
Rotamıza bir de googlemaps‘den bakalım…
Öncelikle şehirler arası yolculuk yaptığımız otobüslerin biraz dökük olduğunu belirtmeliyim. Aradığınız bu değilse yazının bundan sonraki kısmı işinize yaramayabilir. Ancak mesafeler oldukça kısa ve son dakika tren fiyatlarıyla karşılaştırıldığında fiyatlar çok düşük olduğu için biraz konfordan fedakarlık yapılabilir. Böylece onun yerine, güzel yemekler yiyebilir; ekstradan birkaç müze daha gezebilirsiniz.
Bu geziyi bir tur ile yapmaktan ziyade kendi başımıza planlayarak hem zamanımızı kendimiz ayarladık, hem de üç kişilik bir aile olarak tur fiyatından yaklaşık 1,500 TL ucuza getirdik.
6 Comments
Sevgili Dilek Hanım,Süper hızlı ve nazik cevabınıza içten teşekkürler,bizim için çok faydalı olacak bir açıklama da eklemişsiniz:))
Sevgili Bence Tatil,
Prag,Budapeşte ,Viyana bölgesine Temmuz döneminde gitmeyi düşünüyoruz fakat hava sıcaklığı biraz gözümüzü korkutuyor,hava durumlarına baktım ama hissedilen sıcaklık farklı olacağından,size sormak istedim,o dönem için ne düşünüyorsunuz?Küçük bir çocuğumuz da var,ne tavsiye edersiniz?şimdiden teşekkürler cevabınız için,sevgiler..
Sevgili Gülin Hanım,
Yazın oralarda bulunduğumuzda en fazla 27-28 derece sıcaklıklar gördük, o da öğle saatlerinde. Sabah ve akşamları biraz serindi. Güneşsiz günlerde sıcaklık 18-20 dereceye belki çok az daha altına da inebilir. Ama yine de ne sıcaktan, ne de soğuktan pek rahatsız olacağınızı sanmıyorum o mevsimde. Bizim İstanbul’da yazın gördüğümüz bunaltıcı havalardan çok daha rahat edeceğiniz bizim ilkbaharımız gibi bir hava olması kuvvetle muhtemel. Ama biliyorsunuz bazen hiç beklenmedik bir şekilde “mevsim normalleri dışında” seyredebiliyor havalar. Beklenenden biraz daha serine veya biraz daha sıcağa göre her türlü giyecekten birkaç yedek alırsanız iyi olur tabii. Mesela ben aynı gün içinde sabah tshirt + hırka giyip, öğlen sadece tshirt ile dolaşıp akşam hırkamın üzerine bir de ince mont giydiğimi hatırlıyorum. O yüzden gün içerisinde gezerken sırt çantanızda farklı kalınlıklarda giysi bulundurun mutlaka. Bence küçük bir çocuk ile olabilecek en ideal zamanlardan birinde gidiyorsunuz, şimdiden iyi tatiller :)
Ne demek canım arkadaşım, sitemiz sana her zaman açık, esas biz mutlu oluruz senin katkından.
Bu siteyi “Bence tatil” diyerek kurduk ama bazen de “Sence tatil” veya “Sizce tatil” diyerek güzel başka fikirlere de yer vermek lazım elbet :)
Sevgili Dilekciğim,
Ön yazını okuyunca ruhum pamuklara sarıldı, şımardım.
Canım arkadaşım,
Bu şahane ve şimdi de çok hakettiği şekilde ödüllü sitede benim yazım bir damladır.
Bana yazma fırsatı verdiğin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler,
Gamze
Hos ozet