Brigitte Bardot’un meşhur ettiği balıkçı kasabası: St. Tropez
20/07/2014Farklı bir Yunan Adası gezisi: Volkan Adası Nisyros’da bir gün…
07/08/2014Yazın zor olur bu gezi. Agora’nın yanından, sevimsiz hamamın arkasından devam eden, lokantaların arasından geçen Nafklırou sokağı antik bir kapıyla Elefterias=Hürriyet meydanına açılıyor; şehrin kalbi burası.
Bir yanda defterdar Hacı İbrahim’in 1724’de yaptırdığı Defterdar Camii, ki halen kullanılıyor, bir yanda İtalyanların tamamen Art-Deco stilinde inşa ettikleri devlet binaları, diğer yanda da yine İtalyan yapımı Belediye Pazar yeri veya Nea Agora=Yeni Pazar. Meydanı çevreleyen bu yapıların önlerinde ise güzel kafeler bir “Frappe” için sizi bekliyor. Sütlü ve şekerli arzu ederseniz, “ena frappe, gliko, me gala parakalo!” demeniz yeterli olacak…
Pazar binasının içine hediyelik eşyadan kurutulmuş meyvaya, baharat, sabun ve zeytinyağına kadar yöresel ürünler satılıyor. Diğer kapıdan çıkışta ise dev gibi 4 benjamin ağacının gölgesine kurulmuş Agora Taverna karşılıyor sizi. Bu gölgeli meydanın sağındaki hafif yükseltiye merdivenlerle çıkınca şehrin ana kilisesi ile karşı karşıyasınız. Adalardaki birçok kilise gibi Meryem’e adanmış, bin yıllardır bu bölgede “ana tanrıça” devam edip gidiyor, hangi din olursa olsun…
Kilise avlusu begonvillerle renklenmiş,bu bölgede nar çiçeği renginde kırmızı begonvil çok yaygın.
Arkadaki alış-veriş sokağı İfestou’ya geçiyoruz. Tentelerin ve begonvillerin gölgesinde hediyelik eşyalar sergileniyor her dükkanda, çoğu Çin malı, fiyatlar Bodrum’a göre ucuz, bazı el yapımı takılar ilginç.
Arada bir köşede, altı dükkan yapılmış ve camii özelliğini çoktan kaybetmiş Morukzade İmam Rıfat Efendi’nin yaptırdığı camiinin kubbesini ve kitabesini yakalıyorum. Arayan bulur. Gözlerimi kaldırdığımda, bozulmuş kubbenin üzerinde ay şeklinde alem duruyor.
Kalabalık sokak devam ediyor. Esnaf kendini Ege’nin ılık havasına atmış, İskandinav turistleri gördükçe ellerini ovuşturuyor. Diagoras meydanında yolun sonuna geliyoruz. Çok şirin ve tavernalarla çevrili bir meydan, sol tarafta, bugün yalnız minaresi ayakta, o da sembolik, güdük bir minare, “Yeni Kapı” camii minaresini görüyoruz…