Marmaris ve Mavi Yolculuk

Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 2 – Çekya, Brno gezisi
14/08/2020
Yunan Adaları
Yanı başımızdaki Yunan Adaları: Meis, Kos ve Simi
20/09/2020
Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 2 – Çekya, Brno gezisi
14/08/2020
Yunan Adaları
Yanı başımızdaki Yunan Adaları: Meis, Kos ve Simi
20/09/2020

Aktiviteler

Ve vira bismillah, yolculuğumuz başlıyor.

Açıkça söylemek gerekirse Mavi Yolculuk esnasında yemek, içmek, yüzmek ve uyumak dışında pek bir aktivite yapılmıyor :)

Her sabah biz uyurken kaptan farklı bir koya yelken açıp, kahvaltı zamanı geldiğinde bütün günü geçireceğimiz koyda demirlemiş oluyordu. Kahvaltı öncesi cup denize atlıyor ve yüzümüzü denizde yıkıyorduk.

Gün boyu aktivitelerimiz, yüzmek, dalmak, balık tutmak, kano ile gezmek, fotoğraf çekmek, denizin farklı tonlarındaki renklerine hayran olmaktan ibaretti. Akşamları kurulan güzel sofralar eşliğinde sohbet etmek ve günün yorgunluğunu atarken beşik gibi hafifçe sallanan güvertede esen meltem rüzgarı altında uyuyakalmak unutulmazlar arasında.

Marmaris Mavi Yolculuk

Her teknenin mutlaka birkaç tane kanosu oluyor, böylece canınız çektiğinde kano ile gezip eğlenebilirsiniz.

Marmaris Kano
Marmaris Yat Turu

Denize karşı yapılan çay keyfine de doyum olmuyor.

Kumlubük Yat Turu
Kumlubük
Kumlubük
Kumlubük

Bizim oltamıza maalesef bu güzellik takıldı, neyse ki soyu tehlikede olmayan Kırlangıç Balığı. Muhteşem değil mi? Biraz sevdikten sonra denize geri bıraktık.

Marmaris Yat Kiralama
Kırlangıç Balığı

Oltaya takılan diğer bir balık ise zehirli balon balığı. Maalesef başka denizlerden bizim denizlerimize taşınan birkaç zehirli türden biri. İstilacı balık. Önlem alınmazsa çok zararlı. Kaptanın da uyarması ile denize atmadan önce ölmesini bekledik .Çok çabuk çoğalan bir türmüş. Halbuki şu renklerin güzelliğine bakın…

Marmaris Tekne Turu
Zehirli balon balığı

Tekneyi demirlemek ve güzel bir yüzme molası vermek için uygun yerlerden birisi de ana karaya yakın olan Arap Adasıydı.

Arap Adası’nın muhteşem denizi

Evet burası Arap Adası ama ben bu koyun adını “Şanslı Keçiler Koyu” olarak değiştirdim – bakınız alttaki videodaki şanslı keçilere :)

Bu yıl pandemi sebebiyle Mavi Yolculuklara olan rağbet ve yoğunluktan dolayı, Göcek olan rotamızı Marmaris Koyları ve Bozburun Yarımadası olarak değiştirdik. Marmaris Kalesi önünden demir aldık ve sırası ile Kumlubük, Bozukkale, Bozburun, Ada Boğazı, Serçe Koyu, Kızılada, Dirsek Bükü, Selimiye Koyları, Arap Adası, Çiftlik Koyu ve Cennet Adası gibi birbirinden güzel koylarda demir attık.

Bozburun ve Selimiye’de karaya çıkma ve alışveriş takviyesi yapma imkanımız oldu. Bozukkale’de ve Dirsek Bükü’nde Caretta Caretta ve deniz yıldızı gördüm, dünyalar benim oldu. Son bir kaç yıldır carettaları çok görür oldum, o yüzden çok mutluyum. Bana onları görebilmek mucize gibi geliyor.

Marmaris Yat Turu
Deniz yıldızı, yok böyle bir güzellik :)

Bozukkale kalıntıları, yani Loryma Antik Kenti, koyun giriş noktasında, körfeze hakim konumdaki tepenin üzerinde yer alıyor. Kentten bugüne ulaşan en önemli kalıntı, 120 metre uzunlukta, 10 metre genişlikte ve oldukça iyi durumda olan kaledir. Kale, körfez girişini korumak için yapılmış ve zamanla tahkim edilmiş. M.Ö. 1412 yılında Atina Donanması burada konaklamış, M.Ö. 395’te Knidos deniz savaşı öncesinde burada toparlanmış.

Marmaris Tekne Turu
Kale
Caretta Caretta
Caretta caretta, yok böyle bir tatlılık :)

Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için Dalyan’daki İztuzu Plajı’na geliyor. Koruma altına alınması ve artık insanların daha dikkatli olması sonucu onları doğal ortamlarında daha sık görür olduk.

Selimiye

Marmaris‘e bağlı Selimiye Köyü, Marmaris çevresinde son yıllarda yıldızı parlayan, ziyaretçi akınına uğrayan tatil duraklarından.

Köyün geçmişteki ismi Losta. 2 km’lik bir sahil şeridi boyunca onlarca butik otel, konsept kafe ve restoran sıralanıyor. Yürürken gözünüzün gördüğü her bir mekanın dekorasyonu, renkleri, masası, sandalyesi rengarenk çok sevimli. Mekanların bir adım önünde iskele, plaj ve yat bağlama yerleri var.

Selimiye
Selimiye

Bozburun

Yiyecek ikmali için uğradığımız Bozburun, adından da anlaşılacağı gibi Marmaris’in çevresindeki diğer beldelere nazaran daha çorak. Çevrede az sayıda otel, pansiyon ve restoran var.

Bozburun
Bozburun

Bozburun daha çok yat ve gulet tersaneleri ile biliniyor. Mavi turun simgesi motorlu ahşap guletler burada inşa edilmekte

Bozburun
Bozburun
Bozburun
Bozburun

Tekne tatilini ben çok sevdim. Çok konforlu bir ortam olmuyor ama mutlu olduğumuz sürece konfor tabii ki ikinci planda gelir bizim için. İlk başlarda mide bulantısı da oldu ama sonradan alıştık. Bir de suyu ve elektriği idareli kullanmak gerekiyor.

Yaz sezonundaki yoğunluk Eylül – Ekim gibi hafifliyor. Bu yüzden hazır daha vakit varken isteyen herkesi bu huzurlu tatili denemeye davet ediyorum ve birkaç gün batımı fotoğrafı ile yazımı sonlandırıyorum…

Cennet Adası
Cennet Adası
Bozburun

Süha Zuhal Kılıç

Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu. Halen İngilizce öğretmeni olarak görev yapmakta. Çocukluğunda başlayıp bugüne kadar sürdürdüğü dünyanın dört bir yanından edindiği mektup arkadaşlıkları, seyahat belgesellerine ve tarihe olan ilgisi, farklı kültürleri öğrenme isteği yıllar geçtikçe artmış, bu hem İngilizce öğrenmesine hem de seyahat etmesine katkı sunmuştur. Öğretmenlik mesleğinin tatil imkanları ve aynı ilgi alanlarını paylaştığı tarih öğretmeni olan eşi sayesinde tam zamanlı öğretmen, yarı zamanlı gezgindir. Hobileri arasında doğa fotoğrafçılığı, kamp kurmak, trekking yapmak, çiçek yetiştirmek, kitap okumak ve gezi yazısı yazmak gelmektedir.

Paylaşmak ister misiniz?

1 Comment

  1. Gülcan dedi ki:

    Canım Zuhal’im ne de güzel anlatmıssın ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir