3 günde 3 ülkede noeli yaşamak
10/09/2013Maastricht ve Valkenburg’da Noel
04/10/2013Bir Japonya seyahatinin ardından…
Uzak Doğu’da bir ada-ülke Japonya, yani hiçbir ülkeyle kara sınırı yok. Özellikle teknoloji alanındaki başarılarıyla dünyadaki sayılı gelişmiş devletlerden biri halinde günümüzde. Japonlar gelenekleriyle, kültürleriyle, inançlarıyla ve karakterleriyle bambaşka bir toplum. Bu farklılıklar bu ülkeye seyahati keşiflerle dolu bir serüven haline getiriyor.
İşte bu enteresan Uzak Doğu ülkesinde 12 günlük bir serüveni yaşayan Somay Baykan izlenimlerini bencetatil.com için yazdı.
Somay Baykan çok değerli bir aile dostumuz ve benim can arkadaşımın babası. Kendisi 72 yaşında emekli bir mimar. Turkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerini gezmiş ve dünyada yaklaşık 40 kadar ülke ve 150 kadar şehri görebilme fırsatı bulmuş. Sevgili eşi ile gittiği Japonya seyahatinin ardından bize içinde çok enteresan bilgiler bulacağınız bu yazıyı yazdı ve bencetatil.com okurlarıyla paylaştı.
Kendisine çok ama çoook teşekkür ediyor ve diyoruz ki:
“Orada bambaşka bir dünya var uzakta… Tanımak ister misiniz?“
Dilek Vidana Tavaşoğlu
Japonya’ya bir bakış – Somay Baykan’ın kaleminden…
Japonya’yı bir kaç kelime ile özetleyin derseniz, ilk aklıma gelen kelimeler DÜZEN, DAKİKLİK, ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK ve DOĞAYA SAYGI olur.
Japonya’nın nüfusu 130 milyon civarındadır. Adaların toplam yüzölçümü ise 377.835 km2. Ülkenin büyük bir bölümünün de iskan edilemeyecek kadar dağlık olduğu düşünülürse kilometrekareye düşen nüfus adedi Türkiye’nin 4-5 katı kadar. Buna rağmen Japon evleri düşey olarak yükseltilmemiş olup, küçük alanlara oturtulmuş ve genellikle üç veya dört katlı olarak inşa edilmişlerdir. Evlerin içi bizim eski Osmanlı evlerinde olduğu gibi tamamen boş bir hacımdan ibaret olup odaların zemini ‘Tatami’ denilen hasır yer halıları ile kaplanmıştır. Bir tatami 91X182 cm. ebadındadır. Tatamiler yan yana gelerek odanın zemini kaplarlar. Japon evlerinde oda ebatları 4 tatami, 6 tatami gibi sözcüklerle belirlenir. Tatamiler siyah overloklarla birbirine bağlanır. Bu overlokların üzerine basmak veya oturmak ayıp sayılır. Evlerde yere oturulduğundan bir orta masası dışında pek mobilya yoktur. Küçücük bahçeler inanılmaz güzelliktedir. Japon insanı, kendi düzenini tabiat verilerine uydurarak kendine mütevazi bir yaşam tarzı seçmiştir.
Yaşama alanlarının kısıtlı oluşu Japonları ciddi bir düzen içinde yaşamaya zorlamıştır. Örneğin, otolarını küçük alanlarda park etmek zorunda olan Japonlar müthiş bir hünerle onları ip gibi yan yana dizerler. Aralarındaki mesafe aynıdır. Aykırı park edilmiş bir tek araba görmeniz mümkün değildir. Japonya’da düzen ve karşısındaki insana saygı bir bütün halinde her yerde gözünüze çarpar.
10 Comments
Valla bende gitmeyi ççok isitoyrum açıkçası
Gerçekten enteresan bir dünya, imkan bulunca gidip görmek lazım…
Paylaşım İçin Teşekkürler!
Beğenmenize sevindik, iyi günler :)
Somay Bey,
meslektaşınız olarak bu güzel gezi yazınızı keyifle okudum. Elinize emeğinize sağlık…
Füsun Erdoğanlar Bengisu
Çok güzel yerlermiş gerçekten.
Teşekkürler, öyle görünüyor gerçekten de…
Japonya gezisi yapmak için araştırma yaparken yazınıza denk geldim ve bir çırpıda okudum. Baharda gitmeyi düşünüyoruz tabii bizimki çocukla bir seyahat olacağı için daha planlı olmak gerekiyor. Verdiğiniz bilgiler ve resimler çok güzel. Birkaç resmi linkinizi vererek bloğumda paylaşmak isterim izninizle.
Sevgiler, Deniz
Sevgili Deniz Hanım,
Yazı ve fotoğrafların sahibi Somay Bey’e de danıştık. Referans verdiğiniz ve link eklediğiniz sürece bizim için bir mahsuru olmadığı gibi bilhassa mutluluk duyarız. Bu arada bu sayede sizin güzel sitenizden de haberdar olduk, artık biz de gitmediğimiz yerler için sizi de takip ederiz.
Sevgiler…
Somay Kardeşim, Japonyayı o kadar güzel ve renkli anlattın ki gitmeme gerek kalmadı. Gözlerinden öpüyorum.