Montrö, sen bu kadar güzel miydin?
05/11/2013Otobüs turu detayları
15/11/2013VİYANA’dan PRAG’a
Viyana’dan Prag’a Student Agency otobüsleri ile geçtik. Bilet buradan alınabilir. Student Agency’i tüm firmalar içinde en gizemli firma olarak gösteririm. Neden derseniz, önce internetten istediğiniz tarihe rezervasyon yapıyorsunuz. Sonra onlar, 24 saat içinde, e-posta adresinize “şu saatte şu kadar kişilik rezervasyon yaptırdığınız otobüsümüzde yer vardır, numaralar da şunlardır” şeklinde bir bildirim yapıyorlar. Ortalıkta hiç kimse yok ama internet üzerinden herşeyi organize ediyorlar. Ayrıca biletinizi akıllı telefonunuzdan şoföre göstermeniz de yeterli. Student Agency otobüsleri, bindiğimiz tüm otobüsler içinde en konforlusu idi.
Otobüste ikram -ki biz içmedik-, WC (gerçi altı açık ama çocuk olunca kurtarıcı oluyor!) ve film izleme imkanı var. Bilet fiyatları tek yön 5400HUF (Ortalama 18€ / çocuk 2700HUF). Yolculuk 5 saat kadar sürüyor. Biz gece kalkan en son otobüs olan 22.40 otobüsüne bindik; 03.30’da Prag’daydık.
Peki Prag otobüsleri nereden kalkıyor? Yerini anlayana dek, “ya başka yerde bekleyip otobüsü kaçırırsak?” diye stresten öldüm! Meğer ne kolaymış! Viyana’da Metronun Praternstern/Lasalle durağından caddeye çıkın, 30-50 adım dümdüz ilerleyin, bir durak tabelası göreceksiniz. Orada Student Agency yazıyor. Hatta biletini otobüste alacaklar için otobüs kalkış saatleri vs. de yazılı. Tam olarak söylemek gerekirse, metro çıkışında solunuzda ve arkanızda tren hatları, sağ önünüzde bir kavşak, sağ yanınızda küçük bir AVM gibi bir bina, ilerinizde yanyana dizilmiş binalar görmelisiniz. Otobüs durağına doğru giderken sağınızda uzakta tarihi dönme dolabı görüyorsanız doğru yerdesiniz. Şuradan da bakabilirsiniz.
Prag’a Dair
Prag’da 2 yerde kaldık. Biraz yürümek gerekiyor ama Deminska Palace’ta kalın. Merkezde de Apartment Leon D’oro’yu deneyin. Şehre varmadan, Trip Advisor veya Get Your Guide sitesinden mutlaka “(Callum’la) Free Walking Tour” alın. “Free” dediysek o kadar da değil tabii, tur sonunda güzel bir bahşiş vermeyi unutmayın. Onun götüreceği kafede (Bake Shop) birşeyler atıştırın. Ondan bilgi ve eğlence içeren hikayeler dinleyin. Üstüne ücretli kale turu almak da akıllıca olur. Prag’da Callum’un (veya ekipten başka birinin) anlattıklarını dinleyince pek çok şey öğreneceksiniz. Nereleri gezmek isteyeceğinize de o zaman daha rahat karar vereceksiniz. Ben, ilginç ve yeni şeyler duymayı seven biri olarak bu turdan çok keyif aldım. Büyüsünü bozmamak için de burada anlatmıyorum. Callum size Prag tarihinin yanısıra, Astronomical Clock’u, kiliseleri, önemli bina ve anıtları anlatacaktır. Dolayısıyla, aşağıda anlatacaklarım bu turu aldığınızı varsayarak olacak.
Prag’ta keyfe göre yüzlerce görülecek yer var. Klasik müzik hastasıysanız, Bedrick Smetana Museum’a, yıldızlara bakmayı seviyorsanız ve çocuğunuz da varsa, Gözlemevi’ne (Stefanik Observatory) gidin. Museum of Miniatures ve Museum of Decorative Arts da ilginizi çekebilir.
Prag’da 22 numaralı tramvay ile bir şehir turu atın. Çocuğunuz varsa, kaledeki Oyuncak Müzesi’ni kaçırmayın. Alacaksanız suluboya Prag resimlerini bu müzenin girişindeki hediyelik eşya dükkanından pazarlıkla alın. Merkezde daha pahalı satıyorlar. Oyuncak deyince, bir de Kralovstvi Zeleznic (The Kingdom of Railroads) Müzesi var ki, o da model tren severlere hitap ediyor.
Callum’un anlatacağı hikayelerden sonra, alması mecburi kombine bilet fiyatını duyunca, Yahudi Mahallesi’ne girip girmeme ikilemi yaşayacaksınız. Sağolsunlar, pahalı satıyorlar. Halbuki o bileti sadece bir şeye bakmak için almayı isteyeceksiniz. Eh onlar da bunu iyi biliyorlar. Girmezseniz çok üzülmeyin. Bana göre Yahudi eserleri abartılmış. Hele de Topkapı Sarayları’nın, Efes’lerin, Zeugma’ların diyarından gelen bizlerde sadece bir “Hmm!” duygusu yaratıyor.
Prag’da Kafka’nın, Nazım Hikmet’in izini sürün. Örneğin, National Theatre’ın karşısındaki Nazım’ın şiirlerini yazdığı Kavarna Slavia’da (kafe) biraz takılın.
Bir de farklı barlarda bayılana dek içme olayı olan Pub Crawl var ki, çocuklu aile olarak bizi aşıyor. Meraklısı, konuyu Google’yarak gerekli bilgiyi bulabilir. Yine de, ara sokaklardan uzak durun, kendinize mukayyet olun.
Bu fotoğraflar da Prag’dan…
Süslü güzel binalar
Prag Mozart Opera House
Prag Kalede St. Vitus Cathedral (Chram svateho Vita)
Prag Oyuncak Müzesi
Prag’ta Kafka heykeli
Prag’ta 22 nolu tramvaydan
Prag’ta Callum
Prag’da Yahudi Mezarlığı
Prag’da ünlü Don Giovanni’nin ilk sergilendiği yer olan Stavovské Divadlo binasının önü
Prag’da ünlü Astronomical Clock
Prag’da sokak pazarı
Prag Oyuncak Müzesi hediyelik eşya dükkanından aldığımız reprodüksiyonlardan…
Prag’da kaleden manzara
Prag – “Ah aşk sen nelere kadirsin!”
Prag’da kafe keyfi
Başka bir yazının konusu olan konser olayına Prag’da girebilirsiniz. Ancak hakiki konsere ulaştığınızdan emin olun. Nasıl mı bileceksiniz? Callum’a sorun :)
Bir haftalık bir programda Prag’a en az 2 gün ayırın.
Ve sözün özü: 4 şehri şöyle bir gezebilmeniz için en az 7 tam gün ayırın. 8. güne dönüş uçağınızı koyun.
Bu tur ile ilgili özet şeklindeki ulaşım detaylarına buradan bakabilirsiniz.
Gamze Avcı
Viyana’daki konaklama seçenekleri için bencetatil.com olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesi Booking.com‘u inceleyebilirsiniz. Hem çok sayıda fotoğraf ve doğru bilgiler, hem de gerçek konukların ayrıntılı ve güvenilir yorumları mevcut.
Bratislava’daki konaklama seçenekleri için bencetatil.com olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesi Booking.com‘u inceleyebilirsiniz. Hem çok sayıda fotoğraf ve doğru bilgiler, hem de gerçek konukların ayrıntılı ve güvenilir yorumları mevcut.
Budapeşte’deki konaklama seçenekleri için bencetatil.com olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesi Booking.com‘u inceleyebilirsiniz. Hem çok sayıda fotoğraf ve doğru bilgiler, hem de gerçek konukların ayrıntılı ve güvenilir yorumları mevcut.
Prag’daki konaklama seçenekleri için bencetatil.com olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesi Booking.com‘u inceleyebilirsiniz. Hem çok sayıda fotoğraf ve doğru bilgiler, hem de gerçek konukların ayrıntılı ve güvenilir yorumları mevcut.
ODTÜ’nün insanlık için önemli bir bölümünden mezun olmuştur. İTÜ’de çalışmaktadır. Bir ara masterını da bitirmiştir : ) Öğrencilerini, arkadaşlarını ve ailesini sever. Hobisi falan pek yoktur. Dönem dönem ilgilendiği bir şeyler vardır sadece. Denizleri, dağları, rüzgarı, araba kullanmayı ve yolda olmayı sever. Arada da 12 yaşından beri yaptığı gibi bir şeyler yazar...
6 Comments
Sevgili Dilek Hanım,Süper hızlı ve nazik cevabınıza içten teşekkürler,bizim için çok faydalı olacak bir açıklama da eklemişsiniz:))
Sevgili Bence Tatil,
Prag,Budapeşte ,Viyana bölgesine Temmuz döneminde gitmeyi düşünüyoruz fakat hava sıcaklığı biraz gözümüzü korkutuyor,hava durumlarına baktım ama hissedilen sıcaklık farklı olacağından,size sormak istedim,o dönem için ne düşünüyorsunuz?Küçük bir çocuğumuz da var,ne tavsiye edersiniz?şimdiden teşekkürler cevabınız için,sevgiler..
Sevgili Gülin Hanım,
Yazın oralarda bulunduğumuzda en fazla 27-28 derece sıcaklıklar gördük, o da öğle saatlerinde. Sabah ve akşamları biraz serindi. Güneşsiz günlerde sıcaklık 18-20 dereceye belki çok az daha altına da inebilir. Ama yine de ne sıcaktan, ne de soğuktan pek rahatsız olacağınızı sanmıyorum o mevsimde. Bizim İstanbul’da yazın gördüğümüz bunaltıcı havalardan çok daha rahat edeceğiniz bizim ilkbaharımız gibi bir hava olması kuvvetle muhtemel. Ama biliyorsunuz bazen hiç beklenmedik bir şekilde “mevsim normalleri dışında” seyredebiliyor havalar. Beklenenden biraz daha serine veya biraz daha sıcağa göre her türlü giyecekten birkaç yedek alırsanız iyi olur tabii. Mesela ben aynı gün içinde sabah tshirt + hırka giyip, öğlen sadece tshirt ile dolaşıp akşam hırkamın üzerine bir de ince mont giydiğimi hatırlıyorum. O yüzden gün içerisinde gezerken sırt çantanızda farklı kalınlıklarda giysi bulundurun mutlaka. Bence küçük bir çocuk ile olabilecek en ideal zamanlardan birinde gidiyorsunuz, şimdiden iyi tatiller :)
Ne demek canım arkadaşım, sitemiz sana her zaman açık, esas biz mutlu oluruz senin katkından.
Bu siteyi “Bence tatil” diyerek kurduk ama bazen de “Sence tatil” veya “Sizce tatil” diyerek güzel başka fikirlere de yer vermek lazım elbet :)
Sevgili Dilekciğim,
Ön yazını okuyunca ruhum pamuklara sarıldı, şımardım.
Canım arkadaşım,
Bu şahane ve şimdi de çok hakettiği şekilde ödüllü sitede benim yazım bir damladır.
Bana yazma fırsatı verdiğin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler,
Gamze
Hos ozet