Balkanlar ve Dalmaçya Kıyıları Gezisi – Bölüm 2: Zadar

Balkanlar ve Dalmaçya Kıyıları Gezisi – Bölüm 1: Rota
04/04/2024
İç Anadolu ve Orta Karadeniz Gezisi: Sivas, Amasya, Tokat ve Çorum
24/04/2024
Balkanlar ve Dalmaçya Kıyıları Gezisi – Bölüm 1: Rota
04/04/2024
İç Anadolu ve Orta Karadeniz Gezisi: Sivas, Amasya, Tokat ve Çorum
24/04/2024

Zadar’da Güneşe Selam

2 gece kaldığımız Zadar şehrini biz çok sevdik, gerçekten değişik bir deneyimdi bu şehri görmek.

Bir önceki günün yol yorgunluğundan dolayı epey uzun bir uyku çekerek Zadar’daki ilk günümüze biraz geç başladık. İlk günü Nin kasabasına ve oradaki Ninska Laguna Beach denilen plaja ayırmıştık.

Öncelikle Nin kasabasını turlayıp, orada güzel bir yerde kahvaltımızı ettik. Şirin küçük bir kasaba burası.

Kasabada birkaç saat oyalandıktan sonra methini duyduğumuz Nin Plajına gittik ama doğrusu biz çok bayılmadık. Belki bizim gittiğimiz güne özgüydü, bilemeyeceğiz ama, deniz sevimsiz bir yeşil renkteydi ve biraz bulanıktı. Aslında lagünlerden oluşan oldukça güzel bir ortam burası ve deniz de çok ılık ve sığ olması sebebiyle çocuklar için çok uygun ama dediğimiz gibi biz çok zevk alamadık.

İkinci gün gittiğimiz ve yazımızın ilerleyen kısmında anlatacağımız plajı biz buna kıyasla daha fazla sevdik.

Bu tatilimizi ilk yazımızda bahsettiğimiz gibi, hem şehir gezisi hem de deniz tatili olarak planlamıştık. O yüzden Nin Plajı sonrası hemen otelimize dönüp hazırlandık ve Zadar’ı keşfetmek için arabamıza atlayıp, yola çıktık.

Zadar gezilecek yerler

Zadar, özellikle dünyaca ünlü günbatımının güzelliği ve sahilindeki sürprizleriyle bizi gerçekten büyüledi.

Zadar günbatımı

Zadar konumu açısından çok şanslı çünkü batıya bakan sahil şeridi nedeniyle güneş denizden batıyor ve dolayısıyla her akşam sarıdan turuncuya, turuncudan kırmızıya doğru değişen bir renk şöleni ile güneş denize doğru batarak romantik bir ortam oluşturuyor.

Haydi gelin, bu güzel sahilin hikayesini anlatalım.

II. Dünya Savaşında Zadar’ın sahili büyük tahribata uğramış, sonrasında ise gayet sıradan bir şekilde restore edilmiş. Zadar sahilinin bu sıradan ve sıkıcı görüntüsünden kurtulması için Mimar Nikola Basic tarafından çok şahane bir şey tasarlanmış ve 2005 yılında herkesin beğenisine sunulmuş. Birbirine bağlı iki ayrı konseptten oluşan bu sahil düzenlemesi “Sea Organ & The Greeting to the Sun” olarak biliniyor.

Sea Organ, yani Deniz Orgu, 70 metre boyunca aralıklı yerleştirilmiş deliklerden oluşuyor ve Adriyatik’ten Zadar kıyılarına vuran dalgaları müziğe dönüştürüyor.

Adriyatik’ten kıyıya vuran dalgalar ve rüzgar, geniş beton basamakların hemen altındaki oluklardan içeri girip, rezonans odalarına ulaşıyor ve rezonans odaları da bir tür hoparlör işlevi görerek taşınan sesi yükselterek basamakların en yukarısındaki deliklerden melodiler halinde etrafa yayıyor.

İnsanlar sahilde oturup hem gün batımını izliyor, hem de denizin melodisini dinliyorlar.

“The Greeting to the Sun” ya da “The Sun Salutation” olarak bilinen “Güneşi Selamlama” kısmı ise Güneş’e adanmış çok ilginç bir enstalasyon.

© wikipedia.org

22 metre çapındaki güneş paneli çok katmanlı 300 kadar cam levhadan oluşmakta. Cam levhaların altında güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren ve geceleri şahane bir ışık gösterisi oluşturan fotovoltaik güneş panelleri bulunmakta. Güneş enerjisi panelleri tüm gün boyunca güneşin enerjisini depoluyor ve akşam olunca bunu elektriğe çevirerek gece boyunca bir renk ve ışık gösterisi haline dönüştürüyor. Zadar sahil şeridini aydınlatmak için gereken enerjinin yarısı da bu sistemden sağlanmakta.

Güneşi temsil eden bu büyük dairenin yanında, Güneş Sistemindeki gezegenleri temsil eden ve orantılı boyutlarda yapılmış daha küçük kurulumlar da yer alıyor.

İşte bakın günbatımında burası nasıl da rengarenk bir hal alıyor…

Gelelim Zadar şehrinin Old Town, yani tarihi bölgesine. Burası da gerçekten Zadar şehrini daha da çok sevmemize sebep olacak güzellikteydi.

Günbatımı şöleninin ardından Zadar şehrini çevreleyen surların hemen dışındaki bir otoparka arabamızı park edip, “Land Gate” kapısından içeri girdik.

© Googlemaps

Şehrin ana meydanı Narodni Trg, 19. yüzyıldan kalma Zadar Saat Kulesi’ne, St. Lawrence Kilisesi’ne ve Loggia Sergi Salonu’na evsahipliği yapıyor. Buradaki kafe ve restoranlarda tarihi atmosferi soluyarak keyifli bir akşam geçirmek mümkün.

Roman Forum bölgesi ise M.Ö. 1. yüzyıldan M.S. 3. yüzyıla kadar uzanan döneme ait kalıntıları barındırıyor. St. Donatus Kilisesi ile St. Anastasia Katedrali de bu civarda.

1574 yılında yapılan Beş Kuyulu Meydan ise ismini Zadar’ın suyunu sağlayan 5 kuyudan almış. Şehir surları ile Grimani Kulesi arasında bir yerde burası.

Şehri dolandıktan sonra bu şirin yerde bir yemek molası verdik…

Geceler epey keyifli bu şehirde. Sokak sokak dolandık ve bir ara durup bir yerde oturup canlı müzik dinledik…

Geceyi bitirirken balıkçı teknelerinin dizi dizi sıralandığı şirin küçük limandan geçip, şehir surlarını terk ederek, otoparkta bizi bekleyen arabamıza doğru gittik.

Ertesi gün yine Zadar’daydık. Bu sefer Hotel Pinija’nın plajına gittik. Hem deniz daha keyifliydi, hem de yemeklerimiz çok güzeldi.

Ne yedik diye soracak olursanız “cevapcici” yedik. Bizim köfte burada olmuş “cevapcici” – yani aslında tüm Balkan ülkelerinde böyle ismi. Ve evet, sevdik biz bu ismi, cici, çok cici bir yemek bu… 🙂🙃

Güzel bir deniz keyfinden sonra otelimize gidip hazırlanıp, tekrar Zadar’ın eski şehir bölgesine gidip, buradaki son gecemizi güzel bir yemek yiyerek ve yine sevdiğimiz sokakları dolaşarak değerlendirdik.

Zadar Konaklama

Bu arada Zadar’da konaklama için seçtiğimiz otelden de bahsedelim.

Biz Zadar şehir merkezinden arabayla 15 dk mesafedeki Bibinje denilen bölgede bulunan Boutique Residence Cosmopolis otelini seçtik.

Bu otel hem ekonomikti, hem de odaları çok geniş ve ferahtı. Banyosu da çok temiz ve moderndi. Ayrıca ücretsiz ve oldukça büyük bir otopark alanı vardı.

Eğer bu tatilimizin rotasına ve gezdiğimiz şehirlere bakmak isterseniz ilk yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki durağımız Hırvatistan’ın Split şehri olacak. Split yazısında buluşmak üzere, şimdilik hoşçakalın…

Balkanlar ve Dalmaçya Kıyıları Gezisi – Bölüm 2: Zadar

Zadar Konaklama

Zadar şehrindeki otel seçenekleri için bencetatil olarak bizim en çok tercih ettiğimiz online rezervasyon sitesini inceleyebilirsiniz.

Otel Ara

İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutmanı. Öğretmenlik, çevirmenlik, editörlük, yazarlık hepsi denendi ama tabii yetmedi, sürekli yeni ve farklı bir şey yapma arzusu ile ortaya karışık aktiviteler eklendi. Tiyatro kurslarına gitmeler, dublaj dersi almalar, falan filan. Belki de Yay burcu olması nedeniyle haddinden fazla meraklı ve kesinlikle her türlü makul sınırın çok ötesinde gezip tozma, keşfetme delisi. Kendisi gibi gezgin ruhlu Hür Tavaşoğlu ile evli. Evli ama çocuksuz : ) "Bence tatil bana özel, biraz değişik, biraz da sürprizli olmalı" diyerek başladığı ve gezilerini anlattığı “Bence Tatil” sitesi Hürriyet Gazetesinin 2013 Bumerang Blog/Websitesi Yarışmasında birinci oldu. Öğretme ve anlatma meraklısı olduğu için her konuda ille de söyleyecek birşeyi var. O yüzden de bu sitede kendisinden sadece gezi yazıları değil, kah kitap yorumu, kah film veya dizi tavsiyesi de bulabilirsiniz, şaşırmayın.

Soğuk bir kış günü İstanbul Kadıköy’de doğmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektörde yönetici olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri teknoloji düşkünü. Komşu bakkal Ata Amca'sının teybini ödünç alıp Sinclair Spectrum 48K bilgisayarına kasetten oyun yüklediği günleri halen hatırlayıp, teknolojinin bu kadar kısa zamanda ne kadar çok ilerlediğine bazen şaşırıyor. Hayatta olmazsa olmazı gezmek, seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek. Yurtdışına ilk çıkışı 30 yaşlarına yakın bir zamanda olduğu için hala hayıflanır ve belki de bu yüzden arayı kapatmak için zaman ve para elverdikçe o ülke senin, bu ülke benim dolaşmakta... Bencetatil.com’un sahibesi Dilek V. Tavaşoğlu ile evli. İki gezgin ruh bir araya gelince hem gezmek, hem de gezip gördüklerini anlatıp başka seyahat severlere aktarmak ortak tutkuları oldu.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir