eSIM kullanımına dair her şey

İnternetten uçak bileti satın alırken
30/09/2016
İnternetten uçak bileti satın alırken
30/09/2016

Seyahatlerde telefon ve internet kullanımında son nokta: eSIM

eSIM

Daha önceki bir yazımızda yurt dışı seyahatlerinde cep telefonu üzerinden sesli görüşme ve internet bağlantısını uygun fiyatlı olarak nasıl yapabileceğimizden bahsetmiştik. Halen o uygulamalar geçerli olsa da, yani gittiğiniz ülkede özellikle turistler için hazırlanmış internet paketlerini satın alarak kullanabiliyor olsanız da, son yıllardaki teknolojik gelişmeler sonucunda, eSIM paketleri yeni bir alternatif olarak ortaya çıktı. Biz kendimiz son birkaç yurt dışı seyahatimizde bu yöntemi kullanıp, oldukça da memnun kaldığımız için buradan da bilmeyenler için bir bilgilendirme yapmak istedik.

Bu yeni sistem, satın aldığınız eSIM aboneliği ile yurt dışında telefonunuzun internete bağlanmasını ve hatta bazı aboneliklerde telefon görüşmesi de yapılabilmesini sağlıyor.

eSIM nedir?

Öncelikle çok teknik konulara girmeden eSIM nedir, ondan bahsedeyim. Muhtemelen pek çoğumuz hatırlayacaktır, ilk cep telefonları çıktığında, yani 1990’lı yılların ortalarında, genellikle Motorola marka telefonlar vardı ve bunlara kredi kartı büyüklüğünde bir sim kart takılıyordu. Daha sonra zaman içerisinde yeni cep telefonları çıktıkça, sim kartlar da gittikçe ufalmaya başladı. Mini-mikro ve nano sim kartlardan bahsederken, artık dışardan takılan fiziki bir sim kart olmadan da çalışabiliyor yeni nesil telefonlar.

eSIM, telefonların ana kartı üzerine elektronik olarak yerleştirilmiş bir çip aslında ve telefonlar hangi şebekeden sinyal alıp verebileceğini bu eSIM üzerine yüklenen abonelik bilgilerine göre karar veriyor artık.

Son 3-4 yıl içerisinde üretilmiş olan Samsung ve iPhone gibi markalara ait pek çok tablet ve telefonda eSIM  mevcut durumda. Hatta artık fiziksel sim içermeyen telefonlar da pek çok ülkede kullanılmaya başlandı.

Telefonunuzun veya tabletinizin eSIM desteği var mı?

Telefonunuzun veya tabletinizin eSIM desteği olup olmadığını öğrenmek için en kolay yol şu şekilde. Telefon numarası çevirir gibi *#06# karakterlerini tuşlayın. Yeni bir sayfa açılacak ve telefonunuzun IMEI numaraları görünecektir.

Bu ekranda ayrıca EID başlıklı bir numara daha var ise cihazınız eSIM içeriyor demektir ve eSIM paketi alıp kullanabilirsiniz.

Burada bir parantez açayım: Aslında sadece seyahatlerde değil, eğer telefonunuz destekliyorsa yaşadığınız ülkede de eSIM’e geçmenizi tavsiye ederim. Fiziksel sim kart nedeniyle oluşan birçok problemden kurtulmuş oluyorsunuz. Örneğin ben 7-8 senelik bir sim kart kullanıyordum ve gün içerisinde telefon görüşmelerimde çok fazla kesilme oluyordu. Biraz da onun etkisiyle Türkiye’de kullandığım hattı da eSIM’e çevirdim ve artık hiç kesilme olmuyor. Muhtemelen kullandığım sim kartın kontak noktaları oksitlenmişti veya başka bir arızası vardı ve o nedenle görüşmelerimde kesilmeler oluyordu.

Yurt dışında eSIM kullanımı nasıl oluyor?

eSIM’in yaygınlaşmaya başlamasından sonra, son 1-2 yıl içerisinde internet üzerinde eSIM aboneliği satan pek çok firma da ortaya çıktı. Sadece eSIM yazarak Google’da aratma yaptığınızda en az 20 veya daha fazla şirket çıkıyor karşınıza. Ve her gün bu sayı artmakta. Yurt dışında eSIM kullanımı için de en pratik yol bu tarz sitelerden paket satın almak olacaktır.

Peki hangi şirketten eSIM alacağınıza neye göre karar vereceksiniz?

Eğer sonradan üzülmek istemiyorsanız, eSIM  satan internet sitelerini dikkatlice incelemeniz gerekiyor. Öncelikle hangi ülkelere kaç günlük bir seyahat planınız olduğunu göz önünde bulundurup, o süreyi kapsayan ve gideceğiniz yerlerde geçerli olan bir eSIM  aboneliği satın almanız gerekiyor.

Bu sitelerde tek bir ülkede geçerli eSIM abonelikleri olduğu gibi, örneğin tüm Avrupa’da veya Kuzey Amerika’da geçerli eSIMabonelikleri de mevcut. Aboneliklerin geçerlilik süreleri de genellikle 3 gün – 1 hafta  – 15 gün veya aylık şekllinde oluyor.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise yaklaşık olarak ne kadarlık veri iletişimi yapma ihtimaliniz olduğu. Birkaç şirket sınırsız data içeren paketler satıyor olsa da genellikle 1-10 GB arasında paketler daha çoğunlukta. Sadece maillerinize bakıp, navigasyon kullanıp, bir de WhatsApp yazışmaları yapacaksanız birkaç GB’lik düşük bir  paket sizi idare edebilir. Ama bunların üstüne bir de tüm gün Instagram paylaşımları yapayım, akşam da otel odasında Netflix seyredeyim diyorsanız, o zaman sınırsız paketlere yönelmenizi tavsiye ederim.

Bir de ben seçim yaparken gideceğim ülkenin en bilinen GSM operatörlerine ait eSIM paketleri satan siteleri tercih etmeye çalışıyorum, size de o şekilde yapmanızı tavsiye ederim. eSIM paketi  satan sitelerde, paket detaylarına girince genellikle hangi ülkede hangi operatörler ile anlaşmaları olduğu belirtiliyor.

Örneğin aşağıda aloSIM.com üzerinden Fransa’da kullanmak üzere bir eSIM satın aldığınızda hangi operatörlerden hizmet alabileceğinizi gösteren bir ekran görüntüsü mevcut. Fransa’daki 4 ana operatörden ikisi olan Free ve Bouygues üzerinden hizmet veriliyormuş. Elbette en büyük operatör olan Orange üzerinden hizmet veren bir eSIM paketi daha verimli olabilir, hele de kırsal kesimde de yolculuk yapacaksanız.

Bu arada, eSIM’lerin büyük bölümünde sadece data hizmeti mevcut, yan, telefonunuza bir telefon numarası tanımlanmıyor; dolayısıyla eSIM hattı üzerinden arama ve aranma gerçekleşmiyor. Sesli görüşmelerinizi WhatsApp vb yazılımlar üzerinden yapıyorsunuz. Bazen ayrı bir telefon numarası verildiği de oluyor, hatta belli bir miktar konuşma süresi de veriliyor ama benim gördüğüm kadarıyla bu çok nadir.

Bizim deneyimlediğimiz eSIM abonelikleri hangileri?

Biz şu ana kadar farklı tarihlerde Yunanistan, Romanya ve Almanya’da eSIM aboneliği deneyimledik. Yunanistan ve Romanya’da aloSIM.com, Almanya’da ise holafly.com üzerinden aldığımız eSIM paketlerini kullandık, her ikisinden de memnun kaldık, herhangi bir problem yaşamadık.

aloSIM Yunanistan’da NOVA isimli GSM şebekesi üzerinden hizmet almamızı sağladı. Holafly ise Vodafone Almanya üzerinden hizmet verdi. Holafly sitesine girdiğinizde görebileceğiniz üzere fiyatlar biraz daha yüksek ama sınırsız data seçenekleriyle bazı kullanıcılar için daha çekici olabiliyor.

Aşağıda kullanmakta olduğum telefonun SIM yöneticisi menüsünden bir ekran görüntüsü paylaştım. Burada göreceğiniz üzere, telefonlarda pek çok eSIM kayıtlı olarak kalabiliyor. Bu sayede örneğin Yunanistan’a kısa bir süre içerisinde tekrar gidecek olursam, eSIM paketini satın aldığım internet sitesinden yeni bir eSIM almak yerine, var olanı yüklemek (Top-up) şeklinde kullanabilirim, ki o şekilde daha uygun fiyatlı olacaktır.

eSIM satın aldığınız internet sitelerinde – aşağıda paylaştığım aloSIM.com üzerindeki kendi profilimde de göreceğiniz üzere – yaptığınız kullanımı ve kalan kullanım haklarınızı/sürenizi gösteren bir profil sayfası da oluyor. Yukarıda bahsettiğim ek data hakkı veya süresi yükleme işlemlerini (Top-up) bu ve benzeri sayfalardan yapıyorsunuz.

Eğer siz de aloSIM.com üzerinden bir paket almayı tercih ederseniz, ödeme ekranında aşağıdaki kodu kullanın, böylece hesabınıza 3 USD bakiye tanımlanacaktır. Haa, bu arada tabii ki bize de aynı miktar tanımlanacak :) Sistem böyle işliyor.

Kod: LRB9LG3

eSIM nasıl kullanılır?

Genel olarak işleyiş hemen hemen her eSIM satıcısında aynı şekilde oluyor. Ben Android telefon kullandığım için tecrübem bu işletim sistemi üzerine oldu. Iphone’da IOS üzerinde de gördüğüm kadarıyla benzer prosedürler uygulanıyor.

eSIM paketinizi seçip, satın aldıktan sonra size e-mail ile bir QR kodu gönderiliyor.  Telefonunuzun Ayarlar kısmındaki Bağlantılar menüsünden SIM Yöneticisi başlığı altından yeni eSIM hesabı ekle seçeneğini tıklayıp, gelen QR kodunu telefonun kamerası ile okutuyorsunuz. Kısa bir süre içerisinde telefonunuza sanki yeni bir hat takmışçasına  eSIM hesabınız telefonunuza eklenmiş oluyor. Sonrasında telefonunuzun data, konuşma ve mesajlaşma için hangi eSIM veya SIM kartını kullanmasını istediğinizi belirliyorsunuz. Bu noktada dikkat edilecek husus ise şu: QR kod okutma işlemine başlamadan önce mutlaka Wifi ile internete bağlı olmanız gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir eSIM paketi alıp seyahate çıktığınızda Türkiye’den ayrılmadan hemen önce havalimanında veya araç gümrük kapısında aktivasyon işlemini yapıp tamamlamanız iyi olacaktır. En azından ben öyle yapıyorum.

eSIM fiyatları ne şekilde?

Her şirketin farklı bir fiyat politikası var. Kullanım yapılacak ülkeye, süreye ve data miktarına göre fiyatlar değişiklik gösteriyor ama genellikle 3-4 Euro seviyelerinden başlayıp, 30-35 Euro’lara kadar çıkabiliyor.

Mesela aloSIM internet sitesindeki fiyatlardan birkaç örnek paylaşalım…

Uzun yıllardır Vodafone Red tarifemin pasaport denilen özelliği sayesinde her gittiğim ülkede kendi hattımı kullanmaya oldukça alışmıştım ama eSIM sayesinde artık daha ekonomik seçenekler oluştu. Türkiye’deki Vodafone Red tarifelerinin bir özelliği olan, yurt dışında da günlük ücret karşılığı kullanım yapabilme özelliği 2024 Mart ayında 280 TL’yi, yani an itibariyle neredeyse 9-10 Euro’yu bulmuş durumda. Dolayısıyla bunun yerine eSIM paketleri kullanmak ekonomik olarak daha avantajlı bir hale gelmiş gibi gözüküyor.

Umarım bu yazı eSIM hakkında bilgilendirici olmuştur ve seyahatlerinizde daha ekonomik iletişim çözümlerine vesile olur.

Soğuk bir kış günü İstanbul Kadıköy’de doğmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektörde yönetici olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri teknoloji düşkünü. Komşu bakkal Ata Amca'sının teybini ödünç alıp Sinclair Spectrum 48K bilgisayarına kasetten oyun yüklediği günleri halen hatırlayıp, teknolojinin bu kadar kısa zamanda ne kadar çok ilerlediğine bazen şaşırıyor. Hayatta olmazsa olmazı gezmek, seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek. Yurtdışına ilk çıkışı 30 yaşlarına yakın bir zamanda olduğu için hala hayıflanır ve belki de bu yüzden arayı kapatmak için zaman ve para elverdikçe o ülke senin, bu ülke benim dolaşmakta... Bencetatil.com’un sahibesi Dilek V. Tavaşoğlu ile evli. İki gezgin ruh bir araya gelince hem gezmek, hem de gezip gördüklerini anlatıp başka seyahat severlere aktarmak ortak tutkuları oldu.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir