Çocuklarla Avusturya: Yaz ortasında kayak tatili ve çevre gezisi

Arabayla İstanbul’dan Polonya’ya – Bölüm 4: Varşova
22/07/2018
Boğaza nazır bir park: Emirgan Korusu
11/08/2018
Arabayla İstanbul’dan Polonya’ya – Bölüm 4: Varşova
22/07/2018
Boğaza nazır bir park: Emirgan Korusu
11/08/2018

Kaprun’a Yakın Popüler Gezi Rotaları

Sigmund-Thun-Klamm

Kaprun’un merkezine sadece 2km uzaklıkta bulunan Sigmund-Thun-Klamm’a yürüyerek ya da 660 numaralı otobüsle sadece 5 dakikada ulaşabilirsiniz. Burada ücretli gezdiğiniz bir kanyon ve bu kanyonun bitimindeki baraj gölüne ait duvarın gizlediği muhteşem bir baraj gölü var. Yolun kenarından tabelaları izleyerek ormanın içinden geçen bir patikayla kanyona giriş yapacağınız gişelere ulaşıyorsunuz. Bilet gişelerinin yanında bir de hidroelektrik santral binası var; orası da gezilebilir.

Çok eski zamanlardan beri ağırlıklı olarak odun ve kereste tedarik edilmesinde kullanılan bu bölge 1893 yılında turizme açılmış ve bölgede turizmin gelişimine öncülük eden isim olan Nikolaus Gessner tarafından kanyona ahşap bir yol inşa edilmiştir. 1934 yılında kanyon doğal bir anıt olarak kabul edilmiş fakat 1938 yılında santral inşası nedeniyle turizme kapatılmıştır. Uzun zaman sonra 1991 yılında Kaprun- Zell am See bölgesindeki tesisleri kalkındırmayı amaçlayan VSF isimli kuruluş, Sigmund-Thun- Klamm için kanyonun üzerine yeni bir geçiş inşa etmeye karar verir ve bu yeni yürüyüş yolu eskisinin üzerine yerleştirilerek 1992 yılının Ağustos ayında Sigmund-Thun-Klamm tekrar ziyaretçilere açılır. Günümüzde ise 320 metre uzunluğundaki Sigmund-Thun vadisi boyunca 32 metre derinlikte çağıldayarak akan Kaprun nehri izlerini kayalık yüzeylerde derin oyuklar veya yumuşatılmış pürüzsüz yüzeyler şeklinde hissettirmektedir. Hatta bu güçlü nehir bazı kayaların üzerine çizdiği şekillerle algılarımızla oynayıp Sigmund-Thun-Klamm milli parkını tüm aileye yönelik bir eğlence parkına dönüştürmektedir.

Bir başka deyişle, kanyon, inişli çıkışlı tahta köprüleri ve kayaların arasından zaman zaman gürül gürül zaman zamansa daha sakin akan sularıyla her yaştan kişinin ilgisini çekecek nitelikte.

Kanyon bazı noktalarda oldukça daralıyor ve kayalar gökyüzüne yükselirken aradan sızan ufak bir günışığına ya da bulut görüntüsüne hasret kalabiliyorsunuz. Ve coşkuyla akan suyun gürültüsüyle birlikte doğanın bu muhteşem büyüklüğü karşısında insanoğlunun ne kadar küçük ve yetersiz kalabileceğini bir kez daha fark ediyorsunuz. Burada çok güzel fotoğraflar çekebilir ve yer yer üstünüze serpinti şeklinde düşen sularla tekrar çocuk gibi hissedebilirsiniz. Ben buraya toplamda iki kez olmak üzere bir kez güneşli bir kez de yağmurlu bir havada gittim. Bu nedenle de fotoğraflardaki ışık farklılıklar gösteriyor olabilir. Her iki havada da burayı gezmekten çok keyif aldım.

Kanyon yürüyüşü tek yön ve sonunda sizi baraj gölünün devasa duvarı bekliyor. Bu noktadan sonra çıkışı gösteren okları takip ederek ormanın içinden geçip başladığınız yere geri dönebilir veya daha iyisi soldaki patikayı takip ederek duvarın arkasına geçip olağanüstü bir güzelliğe sahip baraj gölüne ulaşabilirsiniz. Patikadan yukarı tırmanıp ileri doğru gittiğinizde sağ tarafınızda tahta bir iskele sizi karşılayacak. Burada bir fotoğraf molası verebilir ya da iskelenin üzerindeki banka oturup bu güzel manzarayı zihninize yerleştirebilirsiniz.

Gölün durgun sularının tanımlanamaz mavisi ve uzaktaki küçük kayıkhane sizi bambaşka yerlere götürecek. Yürüyüş havasındaysanız patikayı takip ederek gölün çevresini dönebilir ve bu yürüyüş sırasında da gölün farklı noktalarında fotoğraf molaları verebilirsiniz. Aralıklarla yerleştirilmiş panolarda bölgeye ait flora ve fauna bilgileri yer alıyor. Buradaki bitki ve böcekleri çocuklarınızla birlikte inceleyebilir sonra da onları çevrenizde arayarak bu yürüyüşü daha eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Gölün uzak noktalarına baktığınızda gölün hemen yüzeyindeki bembeyaz bir sis bulutu sanki gölle dans ediyormuşçasına bir görüntü vererek sizi büyüleyecektir. Bu rotada ilerleyip gölün yarısının etrafını turladığınızda göl ile nehrin birleşme noktasında bir köprüden geçerek gölün diğer tarafına ulaşacaksınız. Burada bir çeşmeden akan soğuk dağ suyuyla serinleyebilir ve bir soluklanma molası verebilirsiniz. Henüz yorulmadım diyorsanız siz antrenman parkurundaki egzersizleri yaparken çocuğunuz da oyun parkında eğlenebilir.

Buradan sonraki rotanız sizi geziye başladığınız noktaya getirecek. Ve şimdiye kadar göl seviyesinde, daha açıklık bir alanda yürümüşken dönüş yolunda ormanın içerisinden göle daha bir yukarıdan bakan bir güzergahtan geçeceksiniz. Yol boyunca yine bölgeye ait flora ve faunayı gözlemleyebilirsiniz. Hafif bir tempoyla yürüdüğünüzde yaklaşık 1 saatte tamamlayabileceğiniz Sigmund-Thun-Klam gezisi ruhunuzu dinginleştirirken belleğinize de eşsiz manzaralar kazıyacak.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir