Yurtdışında evlilik

Tatil bavulum…
19/10/2013
Vize uygulamaları
06/02/2015
Tatil bavulum…
19/10/2013
Vize uygulamaları
06/02/2015

Türk Konsolosluklarında evlilik

Eğer yerel prosedürler ile uğraşmak istemezseniz aslında yurtdışındaki Türk makamlarında evlilik yapmak tahmin edilenden biraz daha kolay gibi duruyor. Yalnız öncelikle her iki tarafın da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor.

Hangi ülke ve şehirlerde bunu yapabiliriz?

İngiltere ve İrlanda gibi birkaç ülke hariç yurtdışındaki birçok Türk Konsolosluğunda  evlilik gerçekleştirilebilmekte. En emin yol, evlenmeyi düşündüğünüz ülkedeki/şehirdeki başkonsolosluk veya konsolosluk ile iletişime geçerek, evlilik işlemlerinin orada yapılıp yapılamadığını sormanız olacaktır.

xpressioninternational us
İtalya düğünleri © xpressioninternational.us
wwwinitalyweddingcom
İtalya düğünleri © initalywedding.com

İşlemler nasıl oluyor?

Türk Konsolosluğunda evlenebilmek için öncelikle konsolosluk ile iletişime geçerek düşündüğünüz tarihte müsait olup olmadıklarını öğrenmeniz gerekiyor. Müstakbel eşiniz ile beraber hazırlayacağınız evlilik talebinizi içeren bir dilekçeyi konsolosluğa sunuyorsunuz. Normal şartlarda konsolosluk birçok belgeyi kendisi de Türkiye’den isteyerek işlemleri yapabiliyor ama bu biraz uzun zaman alan bir prosedür. Bu yüzden tüm belgeleri Türkiye’de hazırlayıp, şahsen götürmeniz işlemleri çok daha hızlandırmakta.

Türk Konsolosluğunun istediği belgeler

1. Nüfus Müdürlüğünden alınacak olan tarafların evlilik için müsait olduklarını gösterir bekarlık belgesi

2. Nüfus Müdürlüğünden alınacak olan nüfus ve doğum kayıt belgeleri

3. Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopileri (Aslını da yanınızda götürmeniz lazım)

4. Muhtardan alınacak ikametgah belgesinin noter tasdikli hali

5. Altı adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf

6. Sağlık raporu

İstenen belgeler bunlar olmakla beraber, mutlak surette yetkili konsolosluklardan tekrar kontrol etmenizde yarar var.

Önemli not: 1 ve 2 numaradaki belgelerin apostilli olması gerekmektedir.

Bu belgeler ile beraber konsoloslukta evlilik işleminin yapılabilmesi için iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının “şahit“liği gerekmekte, yani iki yakınınızın sizinle gitmesi gerekiyor. Konsolosluktan da bulunabiliyor çoğunlukla iki gönüllü ama riske atmaya gerek yok :)

Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarında yapılan evlilik işlemleri Türkiye’deki mercilere otomatik olarak bildiriliyor, yani sizin bu konuda birşey yapmanıza gerek kalmıyor.

Farklı bir evlilik hayali olanlara umarım bir fikir verebilmişizdir :)

H. Hür Tavaşoğlu

Soğuk bir kış günü İstanbul Kadıköy’de doğmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektörde yönetici olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri teknoloji düşkünü. Komşu bakkal Ata Amca'sının teybini ödünç alıp Sinclair Spectrum 48K bilgisayarına kasetten oyun yüklediği günleri halen hatırlayıp, teknolojinin bu kadar kısa zamanda ne kadar çok ilerlediğine bazen şaşırıyor. Hayatta olmazsa olmazı gezmek, seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek. Yurtdışına ilk çıkışı 30 yaşlarına yakın bir zamanda olduğu için hala hayıflanır ve belki de bu yüzden arayı kapatmak için zaman ve para elverdikçe o ülke senin, bu ülke benim dolaşmakta... Bencetatil.com’un sahibesi Dilek V. Tavaşoğlu ile evli. İki gezgin ruh bir araya gelince hem gezmek, hem de gezip gördüklerini anlatıp başka seyahat severlere aktarmak ortak tutkuları oldu.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir