Afyonkarahisar ve Kütahya gezisi

Kuzey Kıbrıs Kültür Gezisi
17/11/2021
Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 3 -Polonya, Poznan Gezisi
03/09/2022
Kuzey Kıbrıs Kültür Gezisi
17/11/2021
Arabayla Baltıklar Turu: Bölüm 3 -Polonya, Poznan Gezisi
03/09/2022

Aizanoi Antik Şehri

Şehitlikten ayrıldıktan sonra Kütahya merkeze varmadan önce yine yakın tarihimize ara verip binlerce yıl öncesine uzanan bir antik şehri gezmek üzere yolumuzu uzattık da uzattık. Yol uzadı uzamasına ama İç Batı Anadolu’da ilk kez bir antik şehir gezmenin heyecanı ile ne ile karşılaşacağımızı pek de tahmin etmeyerek Aizanoi tabelasını takip ettik. Kütahya’nın Çavdarlı ilçesinden geçilerek varılan bu antik şehir Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıkta. Efsanesi ise şöyle: Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar’ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas’ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Aizanoi Antik Şehri
Aizanoi Antik Şehri

Kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15.000 kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13.500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.

Aizanoi Roma Köprüsü
Aizonoi
Aizanoi tiyatro

Kütahya

Aizanoi Antik kentini gezdikten sonra Kütahya’ya devam ettik. Kütahya’nın merkezinde bir Afyon havası var. Şehir merkezinde yine restore edilmiş ve edilmeyi bekleyen cumbalı evler var. Kütahya Kalesi ve manzarası çok şirin. Halk arasında Hisar olarak bilinen Kütahya Kalesi M.S. 8. yüzyılda inşa edilmiş bir Bizans eseri. Tarihi kale, Bizans İmparatorluğu’nun ömrünü tamamlamasının ardından sırasıyla Selçuklu, Germiyanoğlu ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmış, yapılan ilave ve onarımlarla günümüze ulaşmış ve bugün hala heybetli duruşuyla şehri yukarıdan izliyor. Kütahya Kalesi’nde soluklanıp, nefes alacağınız ve uzun uzun seyre dalacağınız bir restoran ve kır kahvesi de bulunuyor. Döner Gazino olarak bilinen restoran 45 dakikada 360 derece dönerek ziyaretçilerine oturdukları yerden kent manzarasını izleme imkanı sağlıyor.

Kütahya Kalesi
Kütahya Kalesi
Kütahya
Kütahya

Özellikle Germiyan Sokağında bulunan Kütahya evleri, kendine özgü iki ve üç katlı mimarileri, pencere düzeni ve geniş saçakları ile eski konak kültürünün en güzel örneklerini bugüne taşıyor.

Kütahya Konakları
Kütahya Konakları
Kütahya Konakları

Üç güne sığdırılan bu gezi ile iyi ki gittim, gördüm dediğimiz şehirlere iki tane daha eklemiş olduk ?

Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu. Halen İngilizce öğretmeni olarak görev yapmakta. Çocukluğunda başlayıp bugüne kadar sürdürdüğü dünyanın dört bir yanından edindiği mektup arkadaşlıkları, seyahat belgesellerine ve tarihe olan ilgisi, farklı kültürleri öğrenme isteği yıllar geçtikçe artmış, bu hem İngilizce öğrenmesine hem de seyahat etmesine katkı sunmuştur. Öğretmenlik mesleğinin tatil imkanları ve aynı ilgi alanlarını paylaştığı tarih öğretmeni olan eşi sayesinde tam zamanlı öğretmen, yarı zamanlı gezgindir. Hobileri arasında doğa fotoğrafçılığı, kamp kurmak, trekking yapmak, çiçek yetiştirmek, kitap okumak ve gezi yazısı yazmak gelmektedir.

Paylaşmak ister misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir